Skip to main content

Ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Το ράλι του πετρελαίου δεν θα εκτροχιάσει τη μάχη της ΕΚΤ κατά του πληθωρισμού

EPA/RONALD WITTEK

«Η υπομονή είναι πιο σημαντική από την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων»,

Το ράλι των τιμών του πετρελαίου, που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, δεν θα εκτροχιάσει τον αγώνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον υπεύθυνο χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ και διοικητή της Banque de France, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

«Είμαστε πολύ προσεκτικοί, αλλά δεν αμφισβητούμε την υποκείμενη μείωση του πληθωρισμού», ανέφερε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο France Inter το Σάββατο. «Η προοπτική και η δέσμευσή μας είναι να φέρουμε τον πληθωρισμό γύρω στο 2% το 2025».

Σημειώνεται ότι η τελευταία πρόβλεψη της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό βασίζεται στην εκτίμηση ότι η τιμή του πετρελαίου γύρω στα 82,7 δολάρια ανά βαρέλι φέτος θα υποχωρήσει στα 77,9 δολάρια το 2025. Ωστόσο, το πρόσφατο ράλι των τιμών του αργού αφήνει χώρο για τα 100 δολάρια το βαρέλι, κάτι που υπογραμμίζει για άλλη μια φορά ότι η μόνη σταθερά είναι η αστάθεια που μας σύστησαν η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα αύξησε το κόστος δανεισμού για 10η συνεχόμενη φορά, φέρνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%.

Σχολιάζοντας ο Γάλλος τραπεζίτης επανέλαβε ότι σε αυτό το επίπεδο θα διατηρηθεί ο έλεγχος του πληθωρισμού, δήλωσε που υποδεικνύει ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι υπέρ μελλοντικών αυξήσεων. «Με βάση τα σημερινά στοιχεία, η υπομονή είναι πιο σημαντική από την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων», είπε χαρακτηριστικά.