Skip to main content

Ρούπερτ Μέρντοχ: Παραιτείται από πρόεδρος της Fox

REUTERS/Mike Segar

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Πέμπτη. Ο 92χρονος Μέρντοχ θα αποχωρήσει από News Corp και Fox τον Νοέμβριο και θα διοριστεί επίτιμος πρόεδρος.

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ παραιτείται από πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου τόσο της Fox Corp. όσο και της News Corp., όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Πέμπτη. Αναλαμβάνει ο γιος του, Λάχλαν Μέρντοχ.

Ο 92χρονος Μέρντοχ θα αποχωρήσει News Corp και Fox τον Νοέμβριο και θα διοριστεί επίτιμος πρόεδρος.

«Για όλη την επαγγελματική μου ζωή, ασχολούμαι καθημερινά με ειδήσεις και ιδέες και αυτό δεν θα αλλάξει. Αλλά είναι η κατάλληλη στιγμή για μένα να αναλάβω διαφορετικούς ρόλους», έγραψε ο Ρούπερτ Μέρντοχ σε ένα σημείωμα προς το προσωπικό.

Η απόφασή του να υποχωρήσει ουσιαστικά ισχυροποιεί τον Λάχλαν Μέρντοχ ως διάδοχό του. Ο ίδιος αποκάλεσε τον Λάχλαν έναν «παθιασμένο ηγέτη με αρχές» που μπορεί να οδηγήσει τις εταιρείες στο μέλλον.

Ο 52χρονος Λάχλαν ξεκίνησε την ανέλιξή του στη διοίκηση το 2015, όταν ο πατέρας του παραιτήθηκε από τη θέση του CEO της Fox, διορίζοντας τον γιο του Τζέιμς στη θέση αυτή, ενώ όρισε τον Λάχλαν συν-εκτελεστικό πρόεδρο. Ο Τζέιμς αποχώρησε το 2020 από την εταιρεία.

Ο Λάχλαν Μέρντοχ έχει επικεντρώσει μεγάλο μέρος των προσπαθειών του στο να κρατήσει χαμηλά το κόστος του περιεχομένου της Fox και να αποφύγει τις προκλήσεις και τις παγίδες που αντιμετώπισαν άλλοι κολοσσοί των μέσων ενημέρωσης στην προσπάθειά τους να ανταγωνιστούν άμεσα το Netflix. Η Fox διαθέτει μια δωρεάν, υποστηριζόμενη από διαφημιστές υπηρεσία streaming που ονομάζεται Tubi. Συχνά μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Νέας Υόρκης, Λος Άντζελες και Αυστραλίας.

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αναμεμειγμένος στον όμιλο τα τελευταία χρόνια, παρά τη συμφωνία καταμερισμού της εξουσίας. Έγινε πιο ενεργός στο Fox News μετά την αποχώρηση του Ρότζερ Άιλς το 2016, ο οποίος κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση (σ.σ. θυμάστε το σκάνδαλο και την ταινία Bombshell;). Ο Άιλς, ο οποίος πέθανε τον επόμενο χρόνο, αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Ο Μέρντοχ φρόντισε επίσης να επωφεληθεί από το ενδιαφέρον για τα περιουσιακά του στοιχεία στα μέσα ενημέρωσης, καθώς οι γίγαντες της ψυχαγωγίας έψαχναν να μαζευτούν για την έναρξη των πολέμων του streaming. Το καλοκαίρι του 2017, ο διευθύνων σύμβουλος της Disney, Μπομπ Ίγκερ, τον προσέγγισε με ενδιαφέρον για την αγορά περιουσιακών στοιχείων της 21st Century Fox, συμπεριλαμβανομένου του κινηματογραφικού και τηλεοπτικού στούντιο και του μεριδίου της στην υπηρεσία streaming Hulu. Η Comcast μπήκε στη μάχη, αλλά μετά από έναν πόλεμο προσφορών η Disney επικράτησε.

Τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της 21st Century Fox σχημάτισαν τη Fox Corp, μια πολύ μικρότερη εταιρεία που επικεντρώθηκε στις ειδήσεις και τα σπορ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ αμερικανικών μέσων ο Μέρντοχ θα ήθελε να δει ένα από τα τρία παιδιά του του από τη δεύτερη σύζυγό του, Άννα, να αναλαμβάνουν τα ηνία της μιντιακής αυτοκρατορίας. Πρόκειται για την Ελίζαμπεθ, τον Λάχλαν και τον Τζέιμς. Ο Μέρντοχ πίστευε ότι ένας δαρβινικός αγώνας θα έδινε τον πιο ικανό κληρονόμο.

EPA/JUSTIN LANE

Η Ελίζαμπεθ ήταν για πολλούς η πιο ικανή. Εγκατέλειψε την οικογενειακή επιχείρηση το 2000 και ίδρυσε τη δική της εξαιρετικά επιτυχημένη εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών. Ο Λάχλαν έμοιαζε να ακολουθεί τα βήματά του, αλλά το 2005, παραιτήθηκε από τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της News Corp, ύστερα από σύγκρουση με τον επικεφαλής του Fox News, Ρότζερ Έιλς.

Αυτό άφησε τον Τζέιμς ως προφανή διάδοχο. Για την επόμενη δεκαετία, ο Τζέιμς θα ανέβαινε τις κλίμακες της ιεραρχείας υποσχόμενος να κάνει την αυτοκρατορία του Μέρντοχ ουδέτερη από εκπομπές άνθρακα και επενδύοντας σε brands πολυμέσων όπως η Hulu και το National Geographic Channel. Αλλά η φιλελεύθερη πολιτική του Τζέιμς και η επιθυμία του να κάνει την News Corp σεβαστή στους κύκλους της ελίτ ερχόταν σε σύγκρουση με τη γραμμή του πατέρα του. Το 2015, ο μεγαλύτερος γιος, Λάχλαν, συμφώνησε να επιστρέψει από την Αυστραλία ως διάδοχος του πατέρα του.

Διαβάστε ακόμη

Ρούπερτ Μέρντοχ: Η ιστορία του ανθρώπου που ελέγχει τα περισσότερα media στον κόσμο