Skip to main content

Νέα Υόρκη: Η «εξαφάνιση» του Airbnb – Στροφή στα ξενοδοχεία

Οι νέοι αυστηροί όροι λειτουργίας των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, οδηγεί τους τουρίστες στις ξενοδοχειακές μονάδες, που αναμένεται να αυξήσουν τις τιμές.

Ανατροπές στα σχέδια πελατών της Airbnb που έχουν κάνει κρατήσεις στη Νέα Υόρκη για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους, φέρνουν οι από καιρό προγραμματισμένοι νέοι κανονισμοί που αποσκοπούν στον περιορισμό των παράνομων βραχυχρόνιων μισθώσεων στην πόλη, και τέθηκαν σε ισχύ στις 5 Σεπτεμβρίου

Η εταιρεία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να ακυρώσει και να επιστρέψει τα αντίτιμα για κρατήσεις μετά την 1η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Associated Press, ενώ οι ταξιδιώτες βρίσκονται προς αναζήτηση νέων καταλυμάτων.

Τι προβλέπουν οι νέοι κανονισμοί

Οι κανονισμοί, οι οποίοι προκάλεσαν αναστάτωση στους ιδιοκτήτες βραχυχρόνιων μισθώσεων, απαιτούν την παρουσία των οικοδεσποτών για διαμονή μικρότερη των 30 ημερών, με όχι περισσότερα από δύο άτομα να διαμένουν σε μια κατοικία κάθε φορά.

Οι οικοδεσπότες πρέπει επίσης να εγγραφούν στα σχετικά μητρώα, και να λάβουν έγκριση από την πόλη – αλλιώς τόσο οι ίδιοι, όσο και οι ιστότοποι κρατήσεων μπορεί να τιμωρηθούν με βαριά πρόστιμα.

Ο ιστότοπος της ταξιδιωτικής βιομηχανίας Skift εκτιμά ότι οι καταχωρίσεις καταλυμάτων από την Airbnb στη Νέα Υόρκη μειώθηκαν κατά 77% από τις 4 Ιουνίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου, οδηγώντας πιθανότατα πολλούς σε αναζήτηση νέων καταλυμάτων

Κερδίζουν τα ξενοδοχεία

«Κατά την τελευταία εβδομάδα, έχουμε δει τον μεγαλύτερο ρυθμό κρατήσεων για το επόμενο εξάμηνο από ό,τι έχουμε δει ποτέ από το 2015», δήλωσε ο Kevin Davis, CEO της JLL Hotels & Hospitality’s Americas, στο “Squawk Box Asia” τη Δευτέρα.

«Επιπλέον, αν κοιτάξετε τις αναζητήσεις στο Google, μόνο την τελευταία εβδομάδα για τα ξενοδοχεία της Νέας Υόρκης, αυτές είναι αυξημένες κατά 24%, σε σχέση με τις προηγούμενες 60 ημέρες», τόνισε.

Η ζήτηση θα λάβει επίσης ώθηση από την πτώση των αεροπορικών ναύλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να τονώσουν τη φθινοπωρινή ταξιδιωτική ζήτηση, δήλωσε ο Davis στη Mandy Drury του CNBC.

Αύξηση των τιμών

Η Νέα Υόρκη διαθέτει επαρκή αριθμό ξενοδοχείων για να καλύψει τη ζήτηση των ταξιδιωτών, δήλωσε ο Davis, επικαλούμενος μια άνευ προηγουμένου προσφορά νέων ξενοδοχειακών δωματίων στην πόλη.

«Από το 2020 έχουν παραδοθεί 10.000 νέα δωμάτια ξενοδοχείων και τα επόμενα δύο χρόνια θα παραδοθούν άλλα 10.000», είπε.

Mε τις περισσότερες βραχυχρόνιες μισθώσεις να μην είναι πλέον στο τραπέζι, ο Ντέιβις δήλωσε ότι οι τιμές των ξενοδοχείων είναι πιθανό να αυξηθούν.

Από το Λονδίνο έως το Παρίσι και το Ντουμπάι, πόλεις σε όλο τον κόσμο έχουν ρυθμίσει τις αγορές βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Όμως οι κανονισμοί της Νέας Υόρκης προχωρούν ακόμη περισσότερο από τις περισσότερες, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες ότι και άλλες πόλεις μπορεί να υιοθετήσουν παρόμοια μέτρα.

“Είναι πιθανό να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νέας Υόρκης”, δήλωσε ο Ντέιβις. “Η εκτίμησή μου, όμως, είναι ότι πιθανότατα θα δουν τι θα συμβεί τους επόμενους έξι έως 12 μήνες και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την Νέα Υόρκη πριν δούμε πραγματικά να ψηφίζονται παρόμοιοι τύποι νομοθεσίας σε άλλες πόλεις”.

Αυστηρότεροι κανόνες για τη βραχυχρόνια στέγαση βρίσκονται στο τραπέζι στις Ηνωμένες Πολιτείες – σε πόλεις όπως η Ατλάντα, το Ντάλας και η Νέα Ορλεάνη, δήλωσε ο Davis – καθώς και σε μέρη όπως η Φλωρεντία της Ιταλίας και η Μελβούρνη της Αυστραλίας.

naftemporiki.gr