Skip to main content

Μελόνι: Δεν κάνει πίσω – Θέλει να πάρει οπωσδήποτε 3 δισ. ευρώ από τις τράπεζες

REUTERS/Bernadett Szabo

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι συζητά την μείωση του ποσοστού του 40% στην φορολόγηση των κερδών τους, «εφόσον οι εισροές θα παραμείνουν αμετάβλητες»

«Ακόμη και αν τροποποιηθεί ο νέος έκτακτος φόρος στα κέρδη των τραπεζών, το κράτος θα εξακολουθήσει να αναμένει εισροές σχεδόν 3 δισ. ευρώ» επιμένει η Μελόνι, καταβαραθρώνοντας τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

H Ιταλίδα πρωθυπουργός σχολιάζοντας σε δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή της RAI1, την επιβολή του φόρου, μετά την προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πιθανές αρνητικές παρενέργειες από την αμφιλεγόμενη φορολογία δήλωσε ότι ο έκτακτος φόρος στα κέρδη των τραπεζών, ο οποίος έχει προκαλέσει ανησυχίες  τους επενδυτές, θα μπορούσε να τροποποιηθεί, εφόσον το κράτος θα εισπράξει τις ίδιες προβλεπόμενες εισροές.

“Εάν θα χρειαστεί να τροποποιήσουμε τον φόρο στις τράπεζες, θα το κάνουμε εφόσον οι εισροές θα παραμείνουν αμετάβλητες”, δήλωσε η Μελόνι στην τηλεόραση RAI1, προσθέτοντας ότι η αξία των αναμενόμενων εσόδων είναι λίγο κάτω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια).

«Μπορούν να εξεταστούν οι διορθώσεις, αλλά δεν θέλω να κάνω πίσω», τόνισε.

Στην Βουλή για έγκριση

Το σχέδιο για έκτακτο φόρο, που εισήγαγε η κυβέρνηση τον Αύγουστο με νόμο έκτακτης ανάγκης, υπόκειται επί του παρόντος στην διαδικασία της κοινοβουλευτικής έγκρισης, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορεί να τροποποιηθεί.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η ηγέτιδα του δεξιού συνασπισμού αντιμετωπίζει άσχημες οικονομικές συνθήκες, την ώρα που η κυβέρνησή της ετοιμάζει τον πρώτο της νόμο για τον προϋπολογισμό. Ο έκτακτος φόρος είναι ένα από τα μέτρα με τα οποία σχεδιάζει να τον χρηματοδοτήσει.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας αυξήθηκε σε υψηλό έξι μηνών την Τετάρτη, ενώ ανεβαίνει σταθερά από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του σχεδιαζόμενου φόρου.

Ωστόσο, το ασφάλιστρό της έναντι των ομολόγων της Γερμανίας – ένας σημαντικός δείκτης κινδύνου – παραμένει πιο συγκρατημένο, κυμαινόμενο περίπου στον ετήσιο μέσο όρο των 179 μονάδων βάσης.

Εντάσεις με την ΕΕ

Η Μελόνι αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενες εντάσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής επέκρινε τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος είναι αρμόδιος για οικονομικά θέματα. “Είναι περισσότερο επικριτικός παρά συνεργάσιμος”, είπε.

Την Τετάρτη, η Μελόνι επανέλαβε την έκκλησή της προς τις ευρωπαϊκές αρχές να μη χάσουν χρόνο για να δώσουν το πράσινο φως στην επένδυση της Deutsche Lufthansa AG στον αερομεταφορέα της χώρας ITA Airways. Η γερμανική αεροπορική εταιρεία στα τέλη Μαΐου συμφώνησε να αγοράσει το 41% της ITA, στοχεύοντας σε επέκταση στην τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική αγορά της Ευρώπης.