Skip to main content

Χόλτσμαν: Μπορεί να υπάρξει νέα αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

REUTERS/Heiko Becker

Σύμφωνα με τον Χόλτσμαν, οποίος κατατάσσεται μεταξύ των «γερακιών» της ΕΚΤ, δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν μια παύση στη διαδικασία της νομισματικής σύσφιξης

Η ΕΚΤ ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της στις 14 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο διοικητής της αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, μετά την ανακοίνωση της Eurostat ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ σταθεροποιήθηκε τον Αύγουστο στο 5,3% σε ετήσια βάση έναντι προσδοκιών για πτώση στο 5,1%.

Σύμφωνα με τον Χόλτσμαν, οποίος κατατάσσεται μεταξύ των «γερακιών» της ΕΚΤ, δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν μια παύση στη διαδικασία της νομισματικής σύσφιξης. «Δεν έχω ακόμη αποφασίσει γιατί δεν έχω όλα τα δεδομένα, αλλά δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο να προτείνω άλλη μια αύξηση», είπε ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης μιλώντας στο Reuters Global Markets Forum – και πρόσθεσε: «Θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε άλλη μια ή δύο αυξήσεις».

Ο Χόλτσμαν σημείωσε πάντως ότι θα μπορούσε να ανοίξει η πόρτα για τη μείωση των επιτοκίων από το 2024, σε περίπτωση που ο πληθωρισμός επιστρέψει στον στόχο του 2%. «Εάν τα επιτόκια αυξηθούν πάνω από το 4% εφέτος και ο πληθωρισμός μειωθεί, ίσως μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε χαμηλότερες μειώσεις επιτοκίων το 2024. Εάν δεν ισχύει αυτό, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2025.»

Σύμφωνα με τον Αυστριακό κεντρικό τραπεζίτη, η ΕΚΤ θα πρέπει να ξεκινήσει σύντομα μια συζήτηση για τις επανεπενδύσεις του Προγράμματος έκτακτης αγοράς ομολόγων (PEPP) ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Προς το παρόν, η γραμμή της ΕΚΤ είναι ότι οι επανεπενδύσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024.