Skip to main content

Fitch Solutions: Πότε θα ξεμείνει ο κόσμος από λίθιο

REUTERS/Patricia Pinto/File Photo

Καθώς η ηλεκτροκίνηση ανεβάζει στροφές, η ζήτηση του μετάλλου αυξάνεται με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από την προσφορά

Η ζήτηση για λίθιο αυξάνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι θα έχουμε σοβαρό έλλειμμα προσφοράς σε δύο χρόνια από τώρα, το 2025. Η BMI, μονάδα της Fitch Solutions, είναι μεταξύ των απαισιόδοξων για τις συνθήκες στην αγορά του μετάλλου, που είναι καθοριστικό για τις μπαταρίες και την ανάτπυξη της ηλεκτροκίνησης.

«Περιμένουμε αύξηση 20,4% στη μέση ετήσια ζήτηση λιθίου από την Κίνα μόνο για ηλεκτρικά οχήματα για την περίοδο 2023-2032» αναφέρει σε έκθεσή της η BMI. Στον αντίποδα η προσφορά λιθίου από την Κίνα θα αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό μόλις 6% στο ίδιο διάστημα, υπολογίζει η BMI. Σημειώνεται ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός λιθίου παγκοσμίως.

Ο κόσμος παρήγαγε 540.000 μετρικούς τόνους λιθίου το 2021 και έως το 2030 το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εκτιμά ότι η παγκόσμια κατανάλωση του μετάλλου θα υπερβεί τα 3 εκατ. μετρικούς τόνους καθώς ανεβάζει ταχύτητα η ηλεκτροκίνηση και γίνονται απαραίτητες οι μπαταρίες λιθίου. Η S&P Global Commodity Insights υπολογίζει ότι φέτος οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων θα φτάσουν τα 13,8 εκατομμύρια, αλλά το 2030 περιμένει ότι θα σπάσουν το φράγμα των 30 εκατομμυρίων.

Καμπανάκι χτυπάει και η Deutsche Bank. «Βλέπουμε θεμελιώδες έλλειμμα στην αγορά λιθίου. Αν και περιμένουμε αύξηση της προσφοράς, η ζήτηση θα αναπτύσσεται με πολύ ταχύτερους ρυθμούς» δήλωσε στο CNBC η Κορίν Μπλανσάρντ, αναλύτρια της γερμανικής τράπεζας. Το 2025 η Μπλανσάρντ περιένει ένα μικρό έλλειμμα της τάξης των 60.000 τόνων, ωστόσο υπολογίζει ότι αυτό θα έχει διογκωθεί στους 768.000 τόνους έως τα τέλη του 2030.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv υπάρχουν αυτή τη στιγμή παγκοσμίως μόνο 101 ορυχεία λιθίου.

Η Σούζαν Ζου, αντιπρόεδρος ενέργειας στη Rystad, εκτιμά ότι η συνολική προσφορά λιθίου θα αυξηθεί κατά 30% με 40% ετησίως το 2023 και 2024 και είναι αισιόδοξη για μικρό πλεόνασμα προσφοράς το 2025. Ωστόσο περιμένει και εκείνη το έλλειμμα να αρχίσει να δοκιμάζει την αγορά – έστω και λίγο αργότερα σε σχέση με τις προβλέψεις των άλλων οίκων, το 2028.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC