Skip to main content

Νvidia: Άνοδος 200% από τις αρχές του έτους, χάρη στο «πιο hot προϊόν» της αγοράς

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Πώς οι ημιαγωγοί της, στους οποίους στηρίζεται η ανάπτυξη της generative AI, πυροδότησαν ράλι διαρκείας

Για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο η Nvidia οδεύει σε πωλήσεις υψηλότερες των εκτιμήσεων, σε μία εξέλιξη που τροφοδοτεί το ήδη άκρως δυναμικό φετινό ράλι της μετοχής της.

Στις προσυνεδριακές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη ο τίτλος της εταιρείας ημιαγωγών κάνει άλμα 8,7% στα 512 δολάρια και εάν τα κέρδη αυτά επιβεβαιωθούν στην κανονική συνεδρίαση θα σημειώσει νέο ιστορικό ρεκόρ. Το νέο άλμα ήρθε καθώς ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της θα προσεγγίσουν τα 16 δισ. δολάρια στο τρίμηνο που θα λήξει τον Οκτώβριο. Για να αντιληφθεί κανείς πόσο θεαματική είναι αυτή η πρόβλεψη, να πούμε ότι είναι 28% υψηλότερη από τη μέση εκτίμηση της Wall Street και προσεγγίζει το σύνολο σχεδόν των ετήσιων εσόδων του 2021.

Στο δεύτερο τρίμηνο χρήσης, που έληξε στις 30 Ιουλίου, τα έσοδα της Nvidia διπλασιάστηκαν στα 13,5 δισ. δολάρια, ενώ τα κέρδη της ήταν 2,70 δολάρια ανά μετοχή. Αναλυτές είχαν προβλέψει πωλήσεις 11 δισ. δολαρίων και κέρδη 2,07 δολαρίων ανά μετοχή.

Ο ρόλος της στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα και οι προοπτικές της υπογραμμίζουν τον ρόλο της στην ταχέως αναπτυσσόμενη και ολοένα και πιο καθοριστική για τη ζωή μας ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και ειδικά της λεγόμενης generative AI στην οποία στηρίζονται chatbots, όπως το ChatGPT. Δεν αναδεικνύεται τυχαία σε έναν από τους μεγαλύτερους ωφελημένους στη φρενίτιδα της τεχνητής νοημοσύνης.

«Μία νέα εποχή για τον χώρο του computing έχει ξεκινήσει. Εταιρείες ανά τον κόσμο στρέφονται σε πιο ισχυρά εργαλεία computing που μπορούν να διαχειριστούν τεχνητή νοημοσύνη τύπου ChatGPT» είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος, Τζένσεν Χουάνγκ.

Σε τι ακριβώς αναφερόταν; Στους ημιαγωγούς Hopper (επισήμως Η100 tensor core GPU), που παράγει η Nvidia, στοιχίζουν 40.000 δολάρια έκαστος και «οδηγούν» την εξέλιξη της γενετικής ή παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI). Τι κάνουν; Προσφέρουν στα πολυγλωσσικά μοντέλα, όπως αυτό στο οποίο στηρίζεται το ChatGPT, την υπολογιστική ισχύ που απαιτείται για να επεξεργαστούν τα δισεκατομμύρια των παραμέτρων και να διαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Χωρίς τον συγκεκριμένο επεξεργαστή η ανάπτυξη των μοντέλων AI θα μπορούσε πολύ απλά να σταματήσει. Για αυτό και ο ανταγωνισμός για την απόκτησή του έχει κορυφωθεί. Στο παιχνίδι μπήκαν πρόσφατα τα κράτη του Αραβικού Κόλπου, με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να έχουν ήδη αγοράσει χιλιάδες Hoppers σύμφωνα με τους Financial Times. Ακόμη και ο Έλον Μασκ έχει αγοράσει 10.000 GPUs της Nvidia στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να μεταμορφώσει την πλατφόρμα X (πρώην Twitter) σε μία σούπερ app, αλλά και να δώσει ώθηση στα σχέδιά του για τη νέα εταιρεία του xAI, που θεωρείται ο νέος ανταγωνιστής της μητρικής του ChatGPT, OpenAI.

H εκτίναξη της κεφαλαιοποίησης

Κάπως έτσι η Nvidia κατέστη η πρώτη κατασκευάστρια ημιαγωγών στον πλανήτη, που είδε την κεφαλαιοποίησή της να σπάει το φράγμα του 1 τρισ. δολ. ήδη από τον περασμένο Μάιο. Από τις αρχές του έτους η μετοχή της έχει ενισχυθεί πάνω από 200% – πολύ περισσότερο δηλαδή από οποιαδήποτε άλλη μετοχή στον δείκτη Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index.

Ένα άλλο ορόσημο για την εταιρεία, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι πως τα έσοδά της το δεύτερο τρίμηνο ήταν υψηλότερα από εκείνα της Intel για πρώτη φορά στην ιστορία της. Αν και η εταιρεία εμφανίζει υψηλότερη κεφαλαιοποίηση από την Intel ήδη από το 2020, σε επίπεδο πωλήσεων δεν την είχε ξεπεράσει έως τώρα.

Η Nvidia ιδρύθηκε το 1993 από τον Χουάνγκ, που παραμένει ο επικεφαλής της και έχει οδηγήσει με επιτυχία όλα τα βήματά της. Οι πελάτες της περιλαμβάνουν τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Microsoft και η Alphabet.

Nvidia: Η ιστορία της εταιρείας του 1 τρισ. που «γεννήθηκε» σε ένα ντάινερ