Skip to main content

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση του PMI σε χαμηλό 33 μηνών

REUTERS/Megan Varner

Κάτω των εκτιμήσεων τα στοιχεία σε Γερμανία και Γαλλία

Η ευρωπαϊκή επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε ξανά τον Αύγουστο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020.

Ο σύνθετος PMI της Ευρωζώνης υποχώρησε σε χαμηλό 33 μηνών στις 47 μονάδες από τις 48,6 τον Ιούλιο, παραμένοντας κάτω από τις 50 μονάδες αλλά και χαμηλότερα από τις προσδοκίες των οικονομολόγων για μικρή βελτίωση στις 48,8 μονάδες.

Η δραστηριότητα στις υπηρεσίες μειώθηκε σε χαμηλό 30 μηνών, στις 48,3 μονάδες, καταγράφοντας πτώση για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο. Παράλληλα, η μεταποίηση εμφάνισε ελαφριά άνοδο, φθάνοντας σε υψηλό τριών μηνών, ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται σε συρρίκνωση, στις 43,7 μονάδες.

Ωστόσο, συγκαλύπτει επίσης έντονες διαφορές εντός της περιοχής. Η Γερμανία, για παράδειγμα, ανέφερε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην επιχειρηματική δραστηριότητα τον Αύγουστο στις 44,7 μονάδες, από τις 48,5 τον Ιούλιο και τις 48,3 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Στη Γαλλία o PMI παρέμεινε αμετάβλητος από τον Ιούλιο στις 46,6 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020.