Skip to main content

Φυσικό αέριο: Στο 90% οι αποθήκες. Αλλά είναι αρκετό;

Παρόλο που οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου είναι περίπου 90% χαμηλότερες από πέρυσι, η νευρικότητα της αγοράς και η έντονη αστάθεια είναι εδώ για να μείνουν.

Οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σχεδόν γεμάτες, με τα ποσοστά πληρότητας να έχουν πιάσει τον στόχο και να βρίσκονται στο 90%.

Συγκεκριμένα, στις 16 Αυγούστου είχαν φτάσει στο 90,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Gas Infrastructure Europe. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα πληρότητας που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη για την συγκεκριμένη περίοδο, φτάνοντας τον στόχο της ΕΕ πολύ πριν τον Νοέμβριο που προβλεπόταν.

Σίγουρα αυτή η εξέλιξη είναι αισιόδοξη, τοποθετώντας την Ευρώπη σε καλή θέση για να εισέλθει στο χειμώνα. Είναι όμως αρκετή για να φέρει ανακούφιση στην Ευρώπη, ή η ήπειρος παραμένει εκτεθειμένη ενεργειακά;

Η κατάσταση είναι σύνθετη καθώς πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ενεργειακή εξίσωση της Ευρώπης. Πρώτα από όλα, όπως διευκρινίζει το πρακτορείο Bloomberg, τα αποθέματα είναι ενθαρρυντικά αλλά δεν προορίζονται για να καλύψουν το σύνολο των προμηθειών που θα χρειαστεί η περιοχή για τον χειμώνα. Η χειμερινή περίοδος της Ευρώπης για το φυσικό αέριο διαρκεί επίσημα από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο. Τα αποθέματα στις αποθήκες μπορούν να καλύψουν έως και το ένα τρίτο της ζήτησης αερίου της ΕΕ κατά την περίοδο θέρμανσης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, το πρακτορείο υπογραμμίζει πως βρισκόμαστε σε μια εύθραυστη κατάσταση με πολλούς κινδύνους να «σκάνε». Σημειώνει μάλιστα ότι οι πρόσφατες διακοπές λειτουργίας μονάδων φυσικού αερίου στη Νορβηγία οδήγησαν σε αυξήσεις των τιμών, μια υπενθύμιση της ευθραυστότητας της αγοράς.

  • Πολλά εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να επιταχύνουν την κατανάλωση, εξαφανίζοντας τα αποθέματα.
  • Τα αποθέματα αερίου διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα. Κράτη, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ισπανία, έχουν ήδη υπερβεί τον στόχο της ΕΕ. Η Γαλλία, από την άλλη, συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με επίπεδα πληρότητας περίπου στο 84%, αφού ο ενεργειακός εφοδιασμός της διακόπηκε νωρίτερα φέτος από απεργίες.
  • Η πιθανότητα να προχωρήσουν σε απεργία οι εργαζόμενοι στην Αυστραλία, στα εργοστάσια που ανήκουν στη Chevron και τη Woodside Energy Group, τα οποία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 10% των παγκόσμιων προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου.
  • Η Ευρώπη εξακολουθεί να λαμβάνει χαμηλές προμήθειες από τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Με άλλα λόγια, η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης δεν έχει τελειώσει ακόμη», σχολιάζει το πρακτορείο, σημειώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να κλείσουν με κέρδη για τρίτη εβδομάδα, λόγω των ανησυχιών για την προσφορά.

Παρόλο που οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου είναι περίπου 90% χαμηλότερες από πέρυσι, η νευρικότητα της αγοράς και η έντονη αστάθεια είναι εδώ για να μείνουν δεδομένου ότι οι παγκόσμιες προμήθειες παραμένουν περιορισμένες, συμπληρώνει.

Σχολιάζοντας την κατάσταση, η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον ανάφερε ότι η ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου βρίσκεται σε πολύ πιο σταθερή θέση από ό,τι ήταν πέρυσι. «Όμως είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες ότι η αγορά φυσικού αερίου παραμένει ευαίσθητη», πρόσθεσε.