Skip to main content

BlackRock: Πώς η αγορά εργασίας θα λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

REUTERS/Shannon Stapleton

Η αύξηση των μισθών μπορεί να πυροδοτήσει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ είναι βέβαιο ότι θα θέσει τον πληθωρισμό σε τροχιά για ένα «τρενάκι του τρόμου», με πολλά σκαμπανεβάσματα που θα επιβαρύνουν τις μετοχές και την οικονομία, σύμφωνα με την BlackRock.

Ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρήματος στον κόσμο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια δομική αλλαγή στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με την BlackRock, στις ΗΠΑ υπάρχουν σήμερα περίπου 4 εκατομμύρια λιγότεροι εργαζόμενοι από ό,τι θα ήταν αν η αγορά εργασίας συνέχιζε να αναπτύσσεται με τους ρυθμούς της πριν από την πανδημία. Αυτό διατήρησε τον ισχυρό ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων για τους εργαζόμενους, γεγονός που τροφοδότησε την αύξηση των μισθών.

Ωστόσο, η αύξηση των μισθών θα μπορούσε να σημάνει άσχημα νέα για τα εταιρικά κέρδη και την οικονομία ευρύτερα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα χρήματα που διατίθενται στους εργαζόμενους καταλαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο από τα εταιρικά έσοδα, γεγονός που είναι πιθανό να επιβαρύνει τις τιμές των μετοχών.

Παράλληλα, όπως σημειώνει, οι υψηλότεροι μισθοί συμβάλλουν στην τόνωση του πληθωρισμού, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μιας εξαιρετικά σπάνιας «ύφεσης πλήρους απασχόλησης», μια κατάσταση όπου η οικονομική δραστηριότητα υποχωρεί παρά το γεγονός ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.

Στις ΗΠΑ, οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν 4,4% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, το ίδιο ποσοστό με τον Ιούνιο. Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 3,3% τον Ιούλιο από 3% τον προηγούμενο μήνα.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το διαρθρωτικό σοκ στην εργασία είναι έτοιμο να λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού καθώς χαλαρώνει η αναντιστοιχία δαπανών που οφείλεται στην πανδημία», ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της BlackRock. «Βλέπουμε τον πληθωρισμό σε τρενάκι καθώς το σοκ της αγοράς εργασίας παίρνει τον έλεγχο. Εάν οι εταιρείες προσπαθήσουν να προστατεύσουν τα περιθώρια από αυτές τις μισθολογικές πιέσεις σε μια στάσιμη οικονομία, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις και να οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερα επιτόκια πολιτικής της κεντρικής τράπεζας», πρόσθεσαν.

Οι αναλυτές προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι οι επενδυτές εισέρχονται σε ένα νέο καθεστώς αστάθειας, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν ότι η ρευστότητα δεν συνιστά πλέον ελεύθερη ροή στην αγορά. Όμως, ενώ η BlackRock έχει προειδοποιήσει για ύφεση στις ΗΠΑ, άλλοι στρατηγικοί αναλυτές στη Wall Street απέσυραν τις προβλέψεις τους για την ύφεση και ενθάρρυναν την πιθανότητα μιας ήπιας προσγείωσης της οικονομίας.