Skip to main content

Ιταλία: Ξαφνικός φόρος 40% στις τράπεζες, που κατηγορούνται για κερδοσκοπία

Η κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για τη στήριξη των κατόχων ενυπόθηκων δανείων και τη μείωση των φόρων.

Η Ιταλία ανακοίνωσε την επιβολή έκτακτου φόρου 40%, στις τράπεζες, οι οποίες κατηγορήθηκαν ότι αποκόμισαν δισεκατομμύρια επιπλέον κέρδη από την αύξηση των επιτοκίων.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μελόνι, τα καθαρά έσοδα από τόκους που προέκυψαν από τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων.

Η ιταλική κυβέρνηση, η οποία ενέκρινε τον αιφνιδιαστικό φόρο σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας, δήλωσε ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για τη στήριξη των κατόχων ενυπόθηκων δανείων και τη μείωση των φόρων, σε μια εποχή που η άνοδος των επιτοκίων έχει ασκήσει πρόσθετη πίεση στα νοικοκυριά.

Έως και 4,9 δισ. ευρώ έσοδα

Η απόφαση, η οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα μπορούσε να αναγκάσει τις τράπεζες να δώσουν συνολικά έως και 4,9 δισ. ευρώ (4,2 δισ. στερλίνες) στο κράτος, οδήγησε τις τραπεζικές μετοχές σε βουτιά. Οι μετοχές της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας, της Intesa Sanpaolo, υποχώρησαν κατά 8,67% και έκλεισαν στα 2,338 ευρώ το απόγευμα της Τρίτης, ενώ η Unicredit έκλεισε 5,9% χαμηλότερα στα 21,28 ευρώ.

Η Ιταλία ακολουθεί ανάλογες ενέργειες της σπανίας πέρυσι, και έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου η Intesa Sanpaolo αύξησε τις προβλέψεις της για τα κέρδη της το 2023, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για πιθανή κερδοσκοπία.

“Αρκεί να δει κανείς τα κέρδη των τραπεζών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, αποτέλεσμα και των αυξήσεων των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για να συνειδητοποιήσει ότι δεν μιλάμε για μερικά εκατομμύρια, αλλά μιλάμε, όπως μπορεί κανείς να υποθέσει, για δισεκατομμύρια , δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, σε συνέντευξη Τύπου

“Η επιβάρυνση που απορρέει από το κόστος του χρήματος έχει διπλασιαστεί για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ αυτό που κερδίζουν οι κάτοχοι τρεχούμενων λογαριασμών σίγουρα δεν έχει διπλασιαστεί”, πρόσθεσε ο Σαλβίνι, λέγοντας ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων που εφαρμόζονται στα δάνεια και εκείνων που εφαρμόζονται στις καταθέσεις.

Κέρδη από το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο.

Τα κέρδη των τραπεζών έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία τρίμηνα επειδή η αύξηση των επιτοκίων τους επέτρεψε να ανεβάσουν τις χρεώσεις στους δανειολήπτες για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι αυξάνουν τις αποδόσεις στους αποταμιευτές.

Οι χρηματοπιστωτικοι οργανισμοί καρπώθηκαν τη διαφορά, γνωστή ως καθαρό επιτοκιακό περιθώριο.

Η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να φορολογήσει το 40% αυτής της ροής εισοδήματος, πιθανότατα για το 2023 συνολικά. Η πληρωμή πρέπει να γίνει στα μέσα του 2024.

naftemporiki.gr