Skip to main content

Σαουδική Αραβία: Πτώση 38% στα κέρδη της πετρελαϊκής Aramco- Πού οφείλεται

Αντίστοιχη πτώση της κερδοφορίας καταγράφουν και άλλοι ενεργειακοί κολοσσοί.

Μειωμένα κατά 38% ήταν το β’ τρίμηνο του 2023 τα κέρδη του ελεγχόμενου από το κράτος πετρελαϊκού κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας Aramco, εν μέσω της διεθνούς πτώσης στις τιμές πετρελαίου μετά από το «άλμα» με φόρα από την Ρωσία που κατέγραψαν την προηγούμενη χρονιά.

Ειδικότερα, η Saudi Aramco ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 112,81 δισ. ριάλ (30,07 δισ. δολάρια) το β’ τρίμηνο του 2023. Αν και μειωμένα κατά 38% από την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους- που είχε φέρει το εντυπωσιακό πσοό των 48,4 δισ. δολαρίων-, τα κέρδη της εταιρείας  ήταν ελαφρώς πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών που «έβλεπαν» τα κέρδη κοντά στα 29,8 δισ. δολάρια.

Σε κατάθεσή της στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας, η Aramco ανέφερε ότι η πτώση οφείλεται στις χαμηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου και στην αποδυνάμωση των περιθωρίων διύλισης και χημικών προϊόντων.

«Παρά τους αντίξοους ανέμους της οικονομίας, βλέπουμε ενδείξεις ότι η παγκόσμια ζήτηση παραμένει ανθεκτική, υποστηριζόμενη από μια συνεχή ανάκαμψη στον τομέα των αερομεταφορών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco Αμίν Νάσερ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας τη Δευτέρα.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός δήλωσε ότι θα καταβάλει βασικό μέρισμα συνολικού ύψους 19,51 δισ. δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο. Δήλωσε επίσης ότι σκοπεύει να διανείμει μερίσματα που συνδέονται με την απόδοση σε έξι τρίμηνα, ξεκινώντας με διανομή 9,9 δισ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο.

Αντίστοιχη πτώση της κερδοφορίας καταγράφουν και άλλοι ενεργειακοί κολοσσοί. Ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός BP ανέφερε πτώση σχεδόν 70% σε ετήσια βάση στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου την περασμένη Τρίτη, ενώ η ExxonMobil, η Shell και η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία TotalEnergies ανέφεραν επίσης απότομες μειώσεις στα κέρδη καθώς οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου επηρέασαν ολόκληρο τον κλάδο.

Στην περίπτωση της Aramco πρέπει επίσης να συνυπολογίσετε τη μείωση της παραγωγής, σημείωσε, μιλώντας στο CNBC, η Carole Nakhle της Crystol Energy.

Η Σαουδική Αραβία, προσπαθώντας να ενισχύσει τις τιμές του πετρελαίου, ανακοίνωσε εθελοντική μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή και πλέον έχει επεκταθεί και ισχύει μέχρι και τον επόμενο μήνα. Μάλιστα ο περιορισμός στην παραγωγή «μπορεί να παραταθεί ή να επεκταθεί και να είναι μεγαλύτερη» και μετά ​τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το πρακτορείο Saudi Press Agency.

Πέρα από τη μείωση της Σαουδικής Αραβίας, ο ΟΠΕΚ+ έχει ανακοινώσει μείωση της παραγωγής μέχρι το τέλος του 2024.