Skip to main content

Μαρκ Ζάκερμπεργκ και Γουόρεν Μπάφετ: Έχουν κοινό τα εκατομμύρια και τα… McDonald’s

Δηλωμένη η λατρεία και των δύο για την αλυσίδα fast-food.

Εκτός από την μεγάλη περιουσία, Μαρκ Ζάκερμπεργκ και Γουόρεν Μπάφετ έχουν και άλλο ένα κοινό: Και οι δύο λατρεύουν τα McDonald’s.

Ο Ζάκερμπεργκ δήλωσε την αδυναμία του για την αλυσίδα fast-food σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Threads τη Δευτέρα. Απαντώντας σε ερώτηση της αλυσίδας, που ρωτούσε τους λάτρεις της αν θα ήθελαν κάτι να φάνε, ο επικεφαλής της Meta Platforms έγραψε: «20 nuggets, ένα Quarter Pounder (μπέργκερ), μεγάλο πακέτο πατάτες, Oreo McFlurry, μηλόπιτα και ίσως μερικά τσίζμπεργκερ για αργότερα;»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζάκερμπεργκ ακολουθεί διατροφή, με επίκεντρο το ζίου ζίτσου  και τις μικτές πολεμικές τέχνες.

Όταν ο προπονητής του εξέφρασε τις ενστάσεις του για την μεγάλη παραγγελία του, ο Ζάκερμπεργκ απάντησε: «Δεν θέλω να μειώσω το βάρος, έτσι χρειάζομαι περίπου 4000 θερμίδες την ημέρα για να αντισταθμίσω όλη τη δραστηριότητα. Και είναι τόσο νόστιμα…».

Ο επικεφαλής της Meta μπορεί να απολαμβάνει τα McDonald’s, ωστόσο, στο παρελθόν δεν κατάφερε να διευθύνει το δικό του franchise. Όταν ήταν έφηβος, ο πατέρας του έβαλε να επιλέξει μεταξύ ενός franchise των McDonald’s και της φοίτησης στο κολέγιο. Ο Ζάκερμπεργκ επέλεξε το δεύτερο μονοπάτι, αλλά κατέληξε να εγκαταλείψει το Χάρβαρντ το 2004 αφού είχε ετοιμάσει την πρώιμη εκδοχή του Facebook στον κοιτώνα του.

Όσον αφορά τον Μπάφετ, είναι λάτρης των McDonald’s εδώ και δεκαετίες. Ο 92χρονος επενδυτής παίρνει πρωινό εκεί κατά τη διάρκεια της πρωινής διαδρομής του προς τα κεντρικά γραφεία της Berkshire Hathaway. Επιπλέον, η Jazwares που ανήκει στην Berkshire συνεργάστηκε πρόσφατα με τον γίγαντα του φαστ φουντ για να λανσάρει ένα Happy Meal and McFlurry με την επωνυμία Squishmallow.

Ο Μπάφετ έχει επίσης αγοράσει μετοχές της McDonald’s: η Berkshire κατείχε μερίδιο 4,3% στην εταιρεία αξίας 1,4 δισ.  δολαρίων στα τέλη του 1996.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα McDonald’s είναι μια «εξαιρετική επιχείρηση». Αν και πούλησε το μερίδιο της Berkshire στην εταιρεία μέχρι τα τέλη του 1998, παραδέχτηκε- στην επιστολή του προς τους μετόχους εκείνης της χρονιάς – ότι ήταν ένα «πολύ μεγάλο λάθος».

«Θα έλεγα ότι αυτή η συγκεκριμένη απόφαση σας κόστισε πάνω από 1 δισ. δολάρια», είχε πει ο Μπάφετ κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης των μετόχων της Berkshire το 1999. Πράγματι, η τιμή της μετοχής της McDonald’s έχει εκτοξευθεί κατά περίπου επτά φορές από τότε.