Skip to main content

TSMC: Πτώση κερδών για πρώτη φορά εδώ και 4 χρόνια για τον γίγαντα των ημιαγωγών

REUTERS/Ann Wang/File Photo

Η ζήτηση για ηλεκτρονικά είδη είναι σε κάμψη παγκοσμίως

Η κορυφαία κατασκευάστρια ημιαγωγών στον κόσμο, η ταϊβανέζικη εταιρεία, πάνω στα μικροτσίπ της οποίας «τρέχει» ο πλανήτης, είδε για πρώτη φορά εδώ και 4 χρόνια τα κέρδη της να μειώνονται. Η ζήτηση για ηλεκτρονικά είδη βαίνει μειούμενη μετά τη φρενίτιδα που επικράτησε στα χρόνια της πανδημίας και των lockdown, χάρη και στην έξαρση της τηλεργασίας.

Το αποτέλεσμα ήταν έσοδα και κέρδη της TSMC να καταγράψουν πτώση. Τα έσοδα υποχώρησαν 10% στα 480,84 δισ. δολάρια Ταϊβάν (15,68 δισ. δολάρια ΗΠΑ), ενώ τα καθαρά κέρδη βυθίστηκαν 23,3% στα 181,8 δισ. δολάρια Ταϊβάν.

Πέρασε πάνω από τον πήχυ

Τα αποτελέσματα ήταν πάντως εντός του στόχου που είχε θέσει η ίδια η εταιρεία και καλύτερα των προβλέψεων των αναλυτών, που είχαν τοποθετήσει τον πήχυ των εσόδων στα 478,83 δισ. δολάρια Ταϊβάν και των καθαρών κερδών στα 172,55 δισ. δολ. Ταϊβάν.

Η TSMC ανακοίνωσε ότι οι δραστηριότητές της επηρεάστηκαν από τις μακροοικονομικές προκλήσεις, που έπληξαν τις προοπτικές ζήτησης και οδήγησαν τους πελάτες της σε προσαρμογές των αποθεμάτων τους. Να θυμίσουμε ότι τον Μάιο ο μεγαλύτερος πελάτης της TSMC, η Αpple, ανακοίνωσε πτώση πωλήσεων για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.

Η παγόσμια αγορά έξυπνων κινητών είδε τις πωλήσεις να κάνουν βουτιά 11% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με έκθεση της Canalys, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.