Skip to main content

Βρετανία: Επιτέλους επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 7,9%

REUTERS/Rachel Adams

Το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο 2022

Ο ρυθμός πληθωρισμού στη Βρετανία μειώθηκε – επιτέλους- περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο και ήταν ο βραδύτερος εδώ και πάνω από ένα χρόνο, στο 7,9%, στοιχεία που αμβλύνουν την πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας για τα επιτόκια.

Η στερλίνα αποδυναμώθηκε και οι επενδυτές μείωσαν τις προβλέψεις τους για μελλοντικές αυξήσεις του κόστους δανεισμού, καθώς η αύξηση του πληθωρισμού τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022, αν και παρέμεινε πάνω από το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες μεγάλες, πλούσιες οικονομίες.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν ως επί το πλείστον προβλέψει μικρότερη επιβράδυνση, στο 8,2% τους 12 μήνες έως τον Ιούνιο από το 8,7% του Μαΐου.

Η BoE (Bank of England) δήλωσε τον Μάιο ότι ανέμενε ότι ο πληθωρισμός του Ιουνίου θα μειωθεί στο 7,9%, απομακρυνόμενος περαιτέρω από το υψηλό 41 ετών του Οκτωβρίου (11,1%), αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πάνω από τον στόχο του 2%.

Η στερλίνα υποχώρησε περισσότερο από 0,5% έναντι του αμερικανικού δολαρίου και άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδό της έναντι του ευρώ από τον Μάιο.

Οι αγορές εκτιμούν τώρα ότι μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στις 3 Αυγούστου είναι πιο πιθανή από την αύξηση 50 μ.β. που αναμενόταν πριν τα στοιχεία.

naftemporiki.gr