Skip to main content

Ρωσία: Σχεδόν κατά 50% μειώθηκαν τα ενεργειακά έσοδα το πρώτο εξάμηνο

REUTERS/Kacper Pempel

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών στη Μόσχα

Τα έσοδα της Ρωσίας από τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 47% -στα 3,38 τρισεκατομμύρια ρούβλια (34,2 δισεκατομμύρια ευρώ)- το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών στη Μόσχα.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά 26,4% τον Ιούνιο, στα 528,6 δισεκατομμύρια ρούβλια, σε σύγκριση με πτώση 36% τον Μάιο.

Η πτώση των εσόδων, που οφείλεται στις χαμηλότερες τιμές και τις μειωμένες εξαγωγές, θεωρείται κρίσιμη για τη ρωσική οικονομία και τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας έφτασε τα 42 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους πέντε μήνες του έτους-17% υψηλότερο από τις προβλέψεις για ολόκληρο το 2023.

Τα έσοδα από τους φόρους εξόρυξης μειώθηκαν στα 631,6 δισεκατομμύρια ρούβλια τον Ιούνιο από 703,6 δισεκατομμύρια ρούβλια τον Μάιο, ενώ οι εξαγωγικοί δασμοί μειώθηκαν στα 57,7 δισεκατομμύρια ρούβλια από 66,1 δισεκατομμύρια ρούβλια τον Μάιο.

Οι επιδοτήσεις προς τα διυλιστήρια μειώθηκαν στα 73,9 δισεκατομμύρια ρούβλια από 91 δισεκατομμύρια ρούβλια τον Μάιο.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα μειωθούν φέτος κατά 23% στα 8,94 τρισεκατομμύρια ρούβλια, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να ανέλθει σε σχεδόν 3 τρισεκατομμύρια ρούβλια, ή 2% του ΑΕΠ.