Skip to main content

FT: Η ΕΕ ετοιμάζεται να κάνει παραχώρηση για να σώσει την συμφωνία για τα σιτηρά

Εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει παραχώρηση στον τραπεζικό τομέα της Ρωσίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει μια πρόταση η οποία προβλέπει να επιτραπεί σε ρωσική τράπεζα που υπόκειται σε καθεστώς κυρώσεων να ιδρύσει θυγατρική που θα μπορέσει να συνδεθεί στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό δίκτυο, ως ένα βήμα καλής θέλησης προς τη Μόσχα με στόχο τη διαφύλαξη της συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Το σχέδιο, το οποίο προτάθηκε από τη Μόσχα μέσω διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, θα επιτρέψει στη Ρωσική Αγροτική Τράπεζα να δημιουργήσει θυγατρική, η οποία θα διεκπεραιώνει αποκλειστικά και μόνο πληρωμές οι οποίες θα συνδέονται με τις εξαγωγές σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων, αναφέρουν οι FT επικαλούμενοι πηγές με σχετική ενημέρωση.

Η νέα οντότητα θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το σύστημα SWIFT, από το οποίο αποκλείστηκαν σχεδόν όλες οι ρωσικές τράπεζες στο πλαίσιο των κυρώσεων της Δύσης για την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Το μέτρο συζητήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, ως πιθανό μέσο για να πειστεί η Μόσχα να παρατείνει τη συμφωνία πέρα ​​από την ημερομηνία λήξης της 17ης Ιουλίου. Όσοι υποστηρίζουν την ιδέα, την θεωρούν ως «τη λιγότερο κακή επιλογή» για να εξασφαλιστεί η υποστήριξη του Βλαντίμιρ Πούτιν για παράταση της συμφωνίας, σύμφωνα με τις πηγές των FT.

Η γενική αίσθηση στους αξιωματούχους είναι ότι οι απειλές της Ρωσίας για τερματισμό της συμφωνίας φαίνονται πιο σοβαρές αυτή τη φορά από ό,τι κατά τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της συμφωνίας.

Το σχέδιο πάντως υπογραμμίζει τον βαθμό απελπισίας των δυτικών κυβερνήσεων να διατηρήσουν τη συμφωνία, η οποία αποτελεί επίσης μια οικονομική σωτηρία για την Ουκρανία δεδομένου του τεράστιου γεωργικού της τομέα, σχολιάζουν οι FT.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει περιορίσει σημαντικά τις μεγάλες ποσότητες γεωργικών προϊόντων που εξάγονται από τη Μαύρη Θάλασσα, πυροδοτώντας φόβους για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.