Skip to main content

Γαλλία: Στην κατεύθυνση Ιταλίας και Ισπανίας ο πληθωρισμός- Σταθερή αποκλιμάκωση

REUTERS/Eric Gaillard/File Photo

Η ΕΚΤ έχει να σταθμίσει ανάμεικτα μηνύματα καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε εκ νέου στη Γερμανία.

Περισσότερο από το αναμενόμενο υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιούνιο, ακολουθώντας την πορεία αποκλιμάκωσης που είδαμε στην Ιταλία και την Ισπανία.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 4,5% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, από 5,1% που ήταν στα τέλη Μαΐου. Οι οικονομολόγοι του Reuters ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 4,6%.

Σε εναρμονισμένες με την Ευρωπαϊκή Ένωση τιμές, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ισπανίας διαμορφώθηκε στο 5,3% σε ετήσια βάση, από 6% τον Μάιο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg είχαν προβλέψει κατά μέσο όρο αύξηση 5,4%.

Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στη Γαλλία ενισχύει τις ενδείξεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σημειώνει πρόοδο στη μάχη της, που επικεντρώνεται στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία παρουσίασαν επιβράδυνση του πληθωρισμού αυτόν τον μήνα, ενώ η Ισπανία κατέγραψε πληθωρισμό κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%. Όμως η ΕΚΤ έχει να σταθμίσει ανάμεικτα μηνύματα καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε εκ νέου στη Γερμανία. Επίσης, βασικό σημείο της προσοχής της ΕΚΤ είναι η πορεία του δομικού πληθωρισμού, που εξαιρεί τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.