Skip to main content

Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός- «Δεν έχουμε νικήσει ακόμα»

EPA/RONALD WITTEK

Η ΕΚΤ πρέπει να κάνει ξεκάθαρο ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν «σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Τρίτη ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί των αυξήσεων στις τιμές καταναλωτή. Επομένως αναμένονται νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Πορτογαλία, είπε: «Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πάρα πολύ καιρό. Αλλά η φύση της πρόκλησης του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ αλλάζει».

«Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά –ενώπιον μιας πιο επίμονης διαδικασίας πληθωρισμού– δεν μπορούμε να αμφιταλαντευτούμε και δεν μπορούμε να κηρύξουμε ακόμη τη νίκη», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι η ΕΚΤ πρέπει να κάνει ξεκάθαρο ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν «σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί». «Είναι απίθανο στο εγγύς μέλλον η κεντρική τράπεζα να είναι σε θέση να δηλώσει με πλήρη σιγουριά ότι τα επιτόκια έφτασαν στην κορύφωσή τους», είπε. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πολιτική μας πρέπει να αποφασίζεται συνάντηση με συνάντηση και πρέπει να παραμένει σε εξάρτηση από τα δεδομένα».