Skip to main content

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Στην τελική ευθεία των αυξήσεων των επιτοκίων

Odd Andersen/Pool via REUTERS/

Ιδιαίτερη έμφαση στις μισθολογικές αυξήσεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «εισέρχεται στην τελική ευθεία» του κύκλου σύσφιξης, τόνισε ο αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος.

Το πότε ακριβώς η ΕΚΤ θα σταματήσει τη σειρά αυξήσεων των επιτοκίων της «θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα», δήλωσε ο ντε Γκίντος σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα ABC που δημοσιεύθηκε την Κυριακή. «Αυτό που συμβαίνει με τον βασικό πληθωρισμό είναι πολύ σημαντικό».

Η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 400 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ μια ακόμη κίνηση τον επόμενο μήνα είναι σχεδόν βέβαιη. Το τι θα συμβεί μετά από αυτό είναι λιγότερο ξεκάθαρο, με ορισμένους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προειδοποιούν ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ο ντε Γκίντος δήλωσε επίσης στο ABC ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα βοηθήσει στην επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού: «Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις: όλα όσα έχουν να κάνουν με τις αυξήσεις των μισθών και την εξέλιξη του κόστους εργασίας».

naftemporiki.gr