Skip to main content

Κίνα: Στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

REUTERS/Tatiana Meel

Οι εισαγωγές ρωσικού αργού στην Κίνα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου τον περασμένο μήνα στην Κίνα έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές της Κίνας, η Κίνα εισήγαγε 9,71 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου από τη Ρωσία τον Μάιο, έναντι 5,4 εκατ. τον Φεβρουάριο του 2022 και 6,3 εκατ. τον Μάρτιο του 2022.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των υπηρεσιών των κινεζικών τελωνείων, οι εισαγωγές ρωσικού αργού έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αντιστοίχως, και τα στοιχεία για τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα που δεν είχαν καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2022. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας.

Τον Μάρτιο, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, μιλώντας για συνεργασία «χωρίς όρια».

Οι ρωσικές παραδόσεις ενέργειας στην Κίνα αναμένεται να αυξηθούν κατά 40% φέτος, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ τον περασμένο μήνα.

Το Πεκίνο δηλώνει ότι είναι ουδέτερο μέρος στον πόλεμο της Ουκρανίας, ωστόσο έχει δεχθεί επικρίσεις από τη Δύση για τη στενή στρατηγική του συνεργασία με τη Μόσχα.