Skip to main content

Η Ιταλία μπλοκάρει την προσπάθεια των Κινέζων να αποκτήσουν τον έλεγχο της Pirelli

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι έβαλε φρένο στην Sinochem, που είναι ήδη ο μεγαλύτερος μέτοχος του κολοσσού ελαστικών με μερίδιο 37%.

Η Ιταλία αποφάσισε να μπλοκάρει την προσπάθεια κινεζικης, κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας να αποκτήσει τον έλεγχο του κολοσσού ελαστικών Pirelli. Η απόφαση είναι μέρος ενός πακέτου μέτρων που ανακοινώθηκε από την ιταλική κυβέρνηση με στόχο να διατηρηθεί η ανεξαρτησία της εταιρείας.

Η κινεζική Sinochem είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος μέτοχος της Pirelli με μερίδιο 37% στην Pirelli, η οποία μετράει 151 χρόνια ζωής. Η εταιρεία ενημέρωσε την Sinochem και τους άλλους επενδυτές της πως η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε ότι μόνο η Camfin (ιταλική εταιρεία που ελέγχεται από το αφεντικό της Pirelli, Μάρκο Τροντσέτι Προβέρα) θα μπορούσε να ορίσει υποψηφίους για νέο διευθύνοντα σύμβουλο. Η Pirelli επίσης ανακοίνωσε πως οι όποιες αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνησή της θα υπόκεινται σε επίσημο έλεγχο από τη Ρώμη.

Υπενθυμίζεται ότι η Sinochem είχε γνωστοποιήσει στην ιταλική κυβέρνηση τον Μάρτιο πως σχεδιάζει να ανανεώσει και να αναβαθμίσει το υφιστάμενο πακέτο μετοχών της. Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι εξέτασε τη συμφωνία με βάση τους κανόνες του «Golden Power», οι οποίοι έχουν ως στόχο να προστατεύσουν τις ιταλικές επιχειρήσεις που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για την εθνική οικονομία.

Το 2015 η Pirelli έφυγε από ιταλικά χέρια. Πουλήθηκε έναντι 7,1 δισ. ευρώ σε ομάδα επενδυτών, που περιλαμβάνουν την ChemChina και την Camfin. Έξι χρόνια αργότερα η ChemChina συγχωνεύτηκε με την κρατική Sinochem. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Κίνας επίσης έχει μερίδιο 9% στην Pirelli.

Σημειώνεται ότι η απόφαση των Ιταλών συμπίπτει με την επίσκεψη του  Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο – την πρώτη Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Κίνα από το 2018.