Skip to main content

Τουρκία: «Σημαντική αύξηση στα επιτόκια την Πέμπτη»

REUTERS/Dilara Senkaya

Στόχος της κυβέρνησης είναι «να δοθεί το μήνυμα στις εθνικές και διεθνείς αγορές ότι θα κάνει ό,τι απαιτεί η πραγματική οικονομία».

Σημαντική αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να ανακοινώσει η τουρκική Κεντρική Τράπεζα την προσεχή Πέμπτη, γράφει ο οικονομολόγος και αρθρογράφος της Hurriyet, Αμπτουλκαντίρ Σελβί, που διατηρεί στενές σχέσεις με την  κυβέρνηση Ερντογάν.

«Αναμένουμε αύξηση επιτοκίων την Πέμπτη. Πιστεύω επίσης ότι θα είναι μια σημαντική αύξηση, τόσο αυτόν τον μήνα όσο και τον επόμενο».

Ο Σελβί υπενθυμίζει μάλιστα τη δήλωση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι «θα αποδεχθούμε τις κινήσεις που θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ με την Κεντρική Τράπεζα». Με αυτά τα λόγια, ο Ερντογάν θέλησε να δείξει ότι δεν θα αντιταχθεί στην αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα και φαίνεται να έχει εγκαταλείψει το σύνθημά του: «Το επιτόκιο είναι η αιτία, ο πληθωρισμός το αποτέλεσμα».

Πόσο θα διαρκέσει βέβαια η στήριξη του Ερντογάν στην νέα πολιτική του Σιμσέκ, μένει να φανεί. Αν και επιχειρηματικός κόσμος και οι αναλυτές στη Γείτονα, έχουν τις αμφιβολίες τους.

Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από τον Σιμσέκ, αλλά εκτός από τον διορισμό της Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν στην ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας, δεν έχουν καθοριστεί ακόμη στρατηγικές επιλογές, ούτε έχουν οριστεί οι υφυπουργοί Οικονομικών. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι η χρηματοοικονομική γραφειοκρατία είναι απρόθυμη να δεχτεί καθήκοντα λόγω των παλιών πρακτικών του Ερντογάν. Αυτή η κατάσταση εξακολουθεί να προκαλεί υποψίες τόσο στη γραφειοκρατία όσο και στον επιχειρηματικό κόσμο.

Πόσο θα διαρκέσει βέβαια η στήριξη του Ερντογάν στην νέα πολιτική του Σιμσέκ, μένει να φανεί. Αν και επιχειρηματικός κόσμος και οι αναλυτές στη Γείτονα, έχουν τις αμφιβολίες τους.

Σύμφωνα πάντως με τον Αμπτουλκαντίρ Σελβί, στόχος της κυβέρνησης είναι «να δοθεί το μήνυμα στις εθνικές και διεθνείς αγορές ότι θα κάνει ό,τι απαιτεί η πραγματική οικονομία. Αλλά νομίζω ότι οι αγορές δεν θα σοκαριστούν».