Skip to main content

Κέρδη – ρεκόρ για τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης

Εδώ και χρόνια, οι 500 κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη κυνηγούν τους ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ.

Οι 500 μεγαλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη αύξησαν τα καθαρά κέρδη τους στα 808 δισ. ευρώ συνολικά, σύμφωνα με έρευνα της γερμανικής Handelsblatt.

«Πρόκειται για τεράστιο ρεκόρ. Τα κέρδη των 500 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων υπερ-τετραπλασιάστηκαν μέσα σε δύο χρόνια», γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα .

Εδώ και χρόνια, οι 500 κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη κυνηγούν τους ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ. Αλλά με την τεράστια αύξηση της κερδοφορίας τους, οι ευρωπαϊκές εταιρείες παρουσιάστηκαν πιο ισχυρές από τους Αμερικανούς ανταγωνιστές τους το περασμένο οικονομικό έτος. «Η εξέλιξη αυτή συνέβαλε στο να μειωθεί το χάσμα από τις 500 μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες, που είδαν τα κέρδη τους να διπλασιάζονται την ίδια περίοδο και εξακολουθούν να είναι σημαντικά υψηλότερα, φθάνοντας τα  1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ», τονίζει η Handeslblatt.

«Λόγω των στενών εμπορικών δεσμών με την Κίνα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες επωφελούνται ιδιαίτερα από το τέλος της πολιτικής μηδενικού Covid και τη σχετική ώθηση για την οικονομία», λέει ο Ούλριχ Στέφαν,  επικεφαλής αναλυτής στον τομέα των επενδύσεων της Deutsche Bank.

Οι αμερικανικές εταιρείες εξασφαλίζουν  κατά μέσο όρο μόλις λιγότερο από το 5% των πωλήσεών τους στην Κίνα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Handelsblatt , το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο στην Ευρώπη.

Για παράδειγμα, οι  εξαγωγές της Γερμανίας αυξήθηκαν εκπληκτικά στην αρχή του δεύτερου τριμήνου. Μετά από ένα μεικτό ξεκίνημα στην αρχή της χρονιάς, οι εξαγωγές τον Απρίλιο αυξήθηκαν στα 130,4 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε  η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Παράλληλα, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στα 112 δισ. ευρώ.

Αχτίδα ελπίδας

Τα κέρδη στις εξαγωγές ήταν έκπληξη για τους οικονομολόγους. Ο Φόλκερ Τρέιερ, επικεφαλής εξωτερικού εμπορίου στο Γερμανικό Επιμελητήριο Βιομηχανίας και Εμπορίου (DIHK), μίλησε για μια «αχτίδα ελπίδας».  Συνολικά, η παγκόσμια οικονομία παρουσιάζει πάντως μικρή δυναμική: οι υψηλοί ρυθμοί πληθωρισμού, τα απότομα αυξημένα επιτόκια σε πολλές αγορές και η υποτονική ζήτηση έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις ξένες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον Τρέιερ, οι εξαγωγικές προσδοκίες των βιομηχανικών εταιρειών είναι συγκρατημένες. «Το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον είναι απλώς πολύ ζοφερό για μια οικονομική ανάκαμψη που να βασίζεται στις εξαγωγές».

Οι ΗΠΑ παρέμειναν ο μεγαλύτερος «πελάτης» για τις γερμανικές εξαγωγές τον Απρίλιο. Εκεί πωλήθηκαν αγαθά αξίας 13,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4,7%. Υπήρξε ιδιαίτερα ισχυρή ανάπτυξη στις συναλλαγές με την Κίνα (10,1% στα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ), ενώ οι εξαγωγές στη Μεγάλη Βρετανία συρρικνώθηκαν κατά 5,2 τοις εκατό. Οι εξαγωγές στη Ρωσία μειώθηκαν κατά 17,8% στα 0,7 δισ. ευρώ.

Η ένωση εξωτερικού εμπορίου BGA βλέπει μια ζοφερή προοπτική για τους Γερμανούς εξαγωγείς, όμως λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. «Οι επιπτώσεις της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής είναι πιθανό να αγγίξουν την οικονομία και τους καταναλωτές στη ζώνη του ευρώ, αλλά και σε έναν από τους σημαντικότερους εξωτερικούς εμπορικούς εταίρους μας, τις ΗΠΑ, σε ευρεία βάση τους επόμενους μήνες», δήλωσε εκπρόσωπος της BGA.