Skip to main content

Ποιος φοβάται τη δουλειά μετά τα 60; Σχεδόν το 50% των κάτω των 40 ετών

Το 37% των ηλικίας κάτω των 40 ετών δεν έχουν σκεφτεί καθόλου πόσο χρήματα θα χρειάζονται για να ζήσουν, όταν σταματήσουν να δουλεύουν

Σχεδόν το ήμισυ των ανθρώπων ηλικίας κάτω των 40 ετών δηλώνουν ότι θέλουν να συνταξιοδοτηθούν πριν φτάσουν στα 60, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ωστόσο η πραγματικότητα που τους περιμένει μπορεί να είναι πολύ διαφορετική.

Από την έρευνα που πραγματοποίησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) προκύπτουν δύο αντικρουόμενα μάλλον στοιχεία. Πολλοί από εκείνους που πλησιάζουν σε ηλικία συνταξιοδότησης δηλώνουν ότι θα χρειαστεί να εργαστούν περισσότερο προκειμένου να βγάλουν τα προς το ζην, αφού οι αποταμιεύσεις τους και η εκτιμώμενη σύνταξη δεν αρκούν. Την ίδια ώρα το 44% των ανθρώπων ηλικίας κάτω των 40 ετών δηλώνουν ότι θέλουν να σταματήσουν να δουλεύουν το αργότερο έως τα 60 έτη.

«Καταγράφεται μία αισθητή απόκλιση από το τι επιθυμούν και τι πιθανότατα θα συμβεί στην πραγματικότητα» σχολιάζει το WEF. «Στην πράξη το να σταματήσει κάποιος να δουλεύει τόσο γρήγορα δεν είναι εύκολο με βάση τα δεδομένα για τις αποταμιεύσεις, το ύψος των συντάξεων, αλλά και την αναλογία εργαζομένων/συνταξιούχων».

Τα τελευταία χρόνια πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Γαλλίας (όπου και ξέσπασαν οργισμένες διαδηλώσεις) έχουν αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης εν μέσω ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Ολοένα και λιγότεροι εργαζόμενοι καλούνται να στηρίξουν ολοένα και περισσότερους συνταξιούχους.

Υπάρχει πάντως και ένα 40% που δηλώνει ότι θα ήθελε να συνεχίσει να εργάζεται και μετά τα 65 έτη. Το 55% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως δεν έχουν αποταμιεύσει αρκετά για τα χρόνια της συνταξιοδότησης ή δεν είναι βέβαιοι αν θα τα βγάζουν πέρα. Το 37% των ηλικίας κάτω των 40 ετών δεν έχουν σκεφτεί καθόλου πόσο χρήματα θα χρειάζονται για να ζήσουν, όταν σταματήσουν να δουλεύουν.

Η Gen Z είναι… κουρασμένη

Η έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ έρχεται εν πολλοίς να πιστοποιήσει τα ευρήματα έρευνας της πλατφόρμας Credit Karma για το λεγόμενο κίνημα FIRE.

Το κίνημα FIRE ή Financial Independence Retire Early (Οικονομική ανεξαρτησία και πρόωρη συνταξιοδότηση) αντιπροσωπεύει έναν τρόπο ζωής που στόχο έχει την οικονομική ανεξαρτησία.Οι θιασώτες του FIRE συνήθως υιοθετούν ένα σύστημα «ακραίας» αποταμίευσης αυστηρής λιτότητας, και φθηνών επενδύσεων. Το πρόβλημα είναι ότι με βάση την έρευνα της Credit Karma περίπου το 37% των Gen Zers που δηλώνουν ότι ανήκουν στο  FIRE δεν έχουν καμία απολύτως αποταμίευση για τη συνταξιοδότησή τους.