Skip to main content

Microsoft: Ανεβάζει στροφές στην κούρσα της ΑΙ με επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων στην CoreWeave

Πρόκειται για startup η οποία προσφέρει πρόσβαση στα GPUs της Nvidia - τα οποια είναι απαραίτητα στην OpenAI.

Οι τεράστιες επενδύσεις της Microsoft στην OpenAI έχουν βάλει την εταιρεία στο επίκεντρο της κούρσας της τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά αυτές δεν είναι η μόνη κίνηση του αμερικανικού λογισμικού στον χώρο της AI.

Σύμφωνα με το CNBC, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, η  Microsoft έχει συμφωνήσει να επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε ορίζοντα αρκετών ετών για υποδομές cloud computing της εταιρείας CoreWeave. Πρόκειται για μία startup που μόλις χθες ανακοίνωσε ότι άντλησε χρηματοδότηση 200 εκατ. δολαρίων, η οποία και αποτιμά την αξία της στα 2 δισ. δολάρια.

Η επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης στηρίζεται στους ημιαγωγούς. Έχουμε όμως αρκετούς;

Η CoreWeave  πουλάει απλοποιημένη πρόσβαση στις μονάδες γραφικής επεξεργασίας (GPUs) της Nvidia, που θεωρούνται οι καλύτερες διαθέσιμες στην αγορά για όσους θέλουν να «τρέξουν» μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Η Microsoft υπέγραψε τη συμφωνία με την CoreWeave νωρίτερα μέσα στο έτος, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η OpenAΙ, δημιουργός του ChatGPT, θα έχει επαρκή υπολογιστική ισχύ, όπως δήλωσε άτομο με γνώση της υπόθεσης, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας. Η OpenAI ουσιαστικά στηρίζεται στις υποδομές cloud, Azure, της Microsoft.

Αλλά με τη ζήτηση για τέτοιες υποδομές να έχει εκτιναχθεί στα ύψη, η Microsoft χρειάζεται πρόσθετους τρόπους για να αξιοποιήσει τα GPUs της Nvidia. Ο διευθύνων σύμβουλος της CoreWeave, Μάικλ Ιντρέιτορ, αρνήθηκε να σχολιάσει για τη συμφωνία με τη Microsoft, αλλά τόνισε πως τα έσοδα «έχουν αυξηθεί κατά πολύ από το 2022 στο 2023».

Να σημειωθεί ότι και η Nvidia έχει επενδύσει 100 εκατ. δολάρια στην startup που ιδρύθηκε το 2017 και έχει 160 υπαλλήλους.