Skip to main content

Λαγκάρντ: Σήμα για νέες αυξήσεις επιτοκίων, παρά την πτώση του πληθωρισμού

REUTERS/Kai Pfaffenbach

«Υπάρχει ακόμη έδαφος να καλυφθεί για τα επιτόκια»

Δεν είναι ακόμη προφανές ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει φτάσει στην κορύφωσή του, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, υποσχόμενη περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού.

«Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο βασικός πληθωρισμός έχει κορυφωθεί», δήλωσε η Λαγκάρντ την Πέμπτη σε ομιλία της στο Ανόβερο της Γερμανίας. «Έχουμε ακόμη έδαφος να καλύψουμε για να φέρουμε τα επιτόκια σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα».

Η Λαγκάρντ μίλησε λίγο αφότου τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε αισθητά τον περασμένο μήνα – ενισχύοντας την ιδέα ότι η πιο σκληρή εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης της εποχής του ευρώ μπορεί σύντομα να φτάσει στο τέλος της.

Οι πιέσεις στις βασικές τιμές, ωστόσο, μετριάστηκαν λιγότερο, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα πρέπει να ακολουθήσει τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση επιτοκίων για να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου του 2%.

Μιλώντας την Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος ζέστανε ότι «δεν θα μπορούσε να πει ότι η νίκη είναι κοντά».

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι δεν είναι ικανοποιημένοι με τις προοπτικές του πληθωρισμού, αλλά ότι η νομισματική πολιτική αποδίδει.

«Αυτές οι αυξήσεις τροφοδοτούν ήδη δυναμικά τις συνθήκες δανεισμού των τραπεζών», δήλωσε η ίδια. «Και γνωρίζουμε ότι η νομισματική σύσφιξη θα συνεχιστεί».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg