Skip to main content

Μειώθηκαν παγκοσμίως οι εκατομμυριούχοι

Ο πλούτος των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο μειώθηκε κατά 3,6%, στα 83 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ο αριθμός των εκατομμυριούχων παγκοσμίως έχει μειωθεί αισθητά τον περασμένο χρόνο: Περίπου 21,7 εκατομμύρια άνθρωποι- 3,3% λιγότεροι από το 2021- είχαν περιουσία περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια, το 2022, με εξαίρεση την αξία της κύριας κατοικίας τους, σύμφωνα με τη γαλλική εταιρεία συμβούλων Capgemini.

Στη μελέτη της γαλλικής εταιρείας που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο πλούτος των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο μειώθηκε κατά 3,6%, στα 83 τρισεκατομμύρια δολάρια.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 10 ετών, που οφείλεται σε μακροοικονομικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες», ανακοίνωσε η Capgemini.

Οι Γάλλοι οικονομικοί εμπειρογνώμονες αξιολόγησαν τα περιουσιακά στοιχεία των εκατομμυριούχων σε 71 χώρες χρησιμοποιώντας ένα σύστημα στατιστικής καταμέτρησης.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα περιουσιακά στοιχεία των εκατομμυριούχων  στη Βόρεια Αμερική μειώθηκαν περισσότερο, στο 7,4%. Στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 3,2% και στην Ασία και τον Ειρηνικό κατά 2,7%.

Από την άλλη πλευρά, ο πλούτος αυξήθηκε στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή – σε μεγάλο βαθμό λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ως αποτέλεσμα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Ο Ελίας Γκανέμ, επικεφαλής χρηματοοικονομικής έρευνας στην Capgemini, βλέπει μια σαφή σύνδεση με την ανάπτυξη των χρηματιστηριακών δεικτών. Ο αμερικανικός δείκτης Nasdaq έχασε πέρυσι το 33% της αξίας του, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 9,5% και ο γερμανικός  Dax 12%.