Skip to main content

Nvidia: Η χρηματιστηριακή της αξία «φλερτάρει» το 1 τρισ.

REUTERS/Robert Galbraith (UNITED STATES – Tags: SCIENCE TECHNOLOGY BUSINESS LOGO)

Μετά τις αισιόδοξες προβλέψεις για την ζήτηση.

Μια ανάσα από το να γίνει μόλις η ένατη εταιρεία με χρηματιστηριακή αξία 1 τρισ. δολαρίων βρίσκεται η Nvidia.

Η αμερικανική εταιρεία αναβάθμισε τις προοπτικές της για τη ζήτηση τσιπ που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Συγκεκριμένα, προέβλεψε ρεκόρ πωλήσεων 11 δισ. δολαρίων για το τρέχον τρίμηνο, πολύ πάνω από τα 7,2 δισ. δολάρια που ανέμενε η Wall Street, και αναμένεται να έχει το καλύτερο τρίμηνό της.

Μετά την ανακοίνωση των προβλέψεων, ακολούθησε ράλι των μετοχών της έως και 25% στις προσυνεδριακές συναλλαγές. H μετοχή της Nvidia έχει αυξηθεί μέχρι στιγμής το 2023 κατά 109%, κυρίως λόγω της αισιοδοξίας που πηγάζει από την ηγετική της θέση στην αγορά για τσιπ που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Εάν διατηρηθεί η ανοδική πορεία, η χρηματιστηριακή αξία της Nvidia θα αυξηθεί κατά 189 δισ. δολάρια, με την κεφαλαιοποίησή της να ανέρχεται στα 944 δισ. δολάρια. Εφόσον συμβεί αυτό, η αμερικανική εταιρεία κατασκευής τσιπ θα έχει μία θέση ανάμεσα στις εταιρείες των οποίων η χρηματιστηριακή αξία κατέγραψε τα μεγαλύτερα άλματα μέσα σε μία ημέρα, όπως η Apple και η Amazon.

Οι προοπτικές της Nvidia είναι τόσο αισιόδοξες που ο αναλυτής της Morgan Stanley Joseph Moore ανέφερε ότι τα νούμερα που βλέπουμε αναμένονταν το 2025. «Η μετασχηματιστική αύξηση των δαπανών για τεχνητή νοημοσύνη αποδίδει πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο», έγραψε σε σημείωμά του.

«Τι μπορούμε να πούμε εκτός από απλά ουάου», σχολίασε επίσης ο αναλυτής της Evercore, CJ Muse. «Οι προφανείς οδηγοί εδώ είναι το accelerated computing και η γενετική τεχνητή νοημοσύνη, αλλά το μέγεθος του ρυθμού εν μέσω περιορισμών προσφοράς είναι απλά εκπληκτικό».

«Δεν συμβαίνει συχνά να βλέπεις μια εταιρεία 700 δισ. δολαρίων να κινείται κατά 25% σε μια μέρα – δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο», δήλωσε από την πλευρά του ο Richard Windsor, ιδρυτής του Radio Free Mobile. Όσο η τρέλα της τεχνητής νοημοσύνης επιμένει, «η Nvidia βρίσκεται σε καλή θέση».