Skip to main content

Όριο χρέους: Τι θα γίνει τις πρώτες 15 ημέρες, αν οι ΗΠΑ βρεθούν σε αδυναμία πληρωμών

Σε ισχύ η προειδοποίηση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ότι η χώρα μπορεί να ξεμείνει από μετρητά από την 1η Ιουνίου.

Η προειδοποίηση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ότι η χώρα μπορεί να ξεμείνει πολύ σύντομα από μετρητά παραμένει σε ισχύ. Με τα σημερινά δεδομένα, η αμερικανική οικονομία βρίσκεται μία ανάσα από την ημέρα X, όταν το ημερολόγιο θα γράφει 1η Ιουνίου και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αδυνατούν πλέον να πληρώσουν τις υποχρεώσεις της, πυροδοτώντας έτσι, αλυσιδωτές αντιδράσεις  που θα κλυδώνιζαν συθέμελα την εγχώρια και την παγκόσμια οικονομία  Εκτός εάν, το Κογκρέσο δώσει το “οκ” να αυξηθεί το ανώτατο όριο του κρατικού δανεισμού, ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το χρονολόγιο του Reuters, στην -απευκταία- περίπτωση που το πρόβλημα δεν διευθετηθεί, πρόκειται να ακολουθήσουν τα εξής:

1η ΙΟΥΝΙΟΥ
Τα ταμειακά διαθέσιμα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών στερεύουν, και φυσικά τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια φορολογικών εσόδων ημερησίως, υπολείπονται κατά πολύ από τα απαιτούμενα 101 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποχρεώσεις .

Γέλεν: Η αμερικανική οικονομία κρέμεται από μία κλωστή

Ποιος δεν θα πληρωθεί; Ενδεχομένως όλοι.

Εάν το Υπουργείο Οικονομικών λειτουργήσει σύμφωνα με σχέδιο που καταρτίστηκε το 2011, δεν θα μπορεί να επιλέξει ποιους λογαριασμούς θα  εξυπηρετήσει. Αντιθέτως, θα πρέπει να περιμένει μέχρι να έχει επαρκή χρήματα, ώστε να είναι σε θέση να πληρώσει το σύνολο του χρέους μιας ημέρας.

Με τις πληρωμές χρέους να λήγουν, το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να δανειστεί από την χρηματοαγορά ακριβώς όσο χρειάζεται για να  παραμείνει κάτω από το όριο του χρέους. Αν οι επενδυτές αρνηθούν να δανείσουν, από φόβο ότι δεν θα τους επιστραφούν τα χρήματα, η Αμερική θα εισέλθει σε αδυναμία πληρωμής του χρέους της, κλονίζοντας το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

2 ΙΟΥΝΙΟΥ
Ακόμα και αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει να πληρώνει τα χρέη στην ώρα τους, η χρηματιστηριακή αγορά πιθανότατα θα κατρακυλούσε. Κάτι τέτοιο θα ασκούσε επιπλέον πίεση στον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι και τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να δράσουν γρήγορα. Οι Ρεπουμπλικάνοι ωστόσο απαιτούν μεγάλες περικοπές δαπανών σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους στην αύξηση του ανώτατου ορίου.

Χωρίς συμφωνία, θα υπάρξει άλλη μια ημέρα χωρίς πληρωμές. Οι συνταξιούχοι και άλλοι δικαιούχοι κοινωνικής ασφάλισης δεν θα λάβουν 25 δισεκατομμύρια δολάρια που τους οφείλονται. Επίσης, ούτε οι πολιτείες θα λάβουν 2 δισεκατομμύρια δολάρια για τις επιδοτήσεις ασφάλισης υγείας Medicaid για τους φτωχούς.

6 ΙΟΥΝΙΟΥ
Οι κατασκευαστές όπλων και άλλες εταιρείες που προμηθεύουν τον αμερικανικό στρατό θα περιμένουν μάταια να εισπράξουν οφειλές 2 δισ. δολαρίων.

7 ΙΟΥΝΙΟΥ
Περίπου μια εβδομάδα μετά την κρίση, είναι πιθανό κάποιες πληρωμές να ξεκινήσουν επιτέλους. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα έχει μέχρι τότε εισπράξει περίπου 110 δισεκατομμύρια δολάρια από φόρους, αρκετά για να καλύψει τους λογαριασμούς. Όμως καθώς θα προστίθενται και νέες πληρωμές, θα λείψουν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια για τις επιστροφές φόρου εκείνης της ημέρας.

8 ΙΟΥΝΙΟΥ
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διαχειρίζονται οι πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις δεν θα λάβουν 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Η κρίση θα επιδεινωθεί στα νοσοκομεία των ΗΠΑ, καθώς οι ομοσπονδιακές ασφαλιστικές πληρωμές θα βρεθούν σε ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση.

15 ΙΟΥΝΙΟΥ
Τα πράγματα θα γίνουν ιδιαίτερα επικίνδυνα στις 15 Ιουνίου, όταν το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να καταβάλει στους επενδυτές περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές τόκων για το εθνικό χρέος. Το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε το 2014 – μετά από μία άλλη μια παρ’ ολίγον κρίση με το ανώτατο όριο του χρέους – ότι είναι τεχνικά σε θέση να δώσει προτεραιότητα στις πληρωμές τόκων έναντι άλλων υποχρεώσεων.

Εφόσον αυτή η δυνατότητα επιβεβαιωθεί, η ημερήσια εισροή εσόδων από τη φορολογία των επιχειρήσεων θα εφοδιάσει το Υπουργείο Οικονομικών με αρκετά μετρητά ώστε να καταβάλει τα απαιτούμενα ποσά. Αλλά τα έσοδα δεν θα κάλυπταν όλους τους άλλους λογαριασμούς που λήγουν εκείνη την ημέρα, όπως οι μισθοί των στρατιωτικών.

naftemporiki.gr