Skip to main content

Νάγκελ (Bundesbank): Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ αποδίδει

EPA/SHAWN THEW

«Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την αύξηση των επιτοκίων»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να πλησιάζει στο τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και επικεφαλής της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ.

Ενώ οι αυξήσεις στο κόστος δανεισμού δεν έχουν τελειώσει και ο βασικός πληθωρισμός πρέπει ακόμα να μειωθεί, ο επικεφαλής της Bundesbank δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι πολύ ικανοποιημένος με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

«Είμαι βέβαιος ότι η νομισματική πολιτική δείχνει τα αποτελέσματά της», δήλωσε στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

Οι δηλώσεις του Νάγκελ συμβαδίζουν με την άποψη των περισσότερων οικονομολόγων, οι οποίοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων δύο φορές, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αφήνοντάς το στο υψηλότερο σημείο του 3,75%. Η Federal Reserve έχει ήδη ανοίξει την πόρτα για παύση στον κύκλο της.

Ο επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ θα τερματιστούν το 2023. Ο Λετονός Μάρτινς Καζάκς έχει προειδοποιήσει ότι οι αυξήσεις ενδέχεται να συνεχιστούν και μετά τον Ιούλιο.

«Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την αύξηση των επιτοκίων», είπε. «Υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει. Πρέπει να μείνουμε πεισματάρηδες», αν και χαρακτήρισε σωστή την τελευταία κίνηση της ΕΚΤ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg