Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια εν μέσω ενός «πολύ υψηλού» υποκείμενου πληθωρισμού, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Κλάας Κνοτ.
Η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει το κόστος δανεισμού «όσο ο υποκείμενος πληθωρισμός δεν έχει περιοριστεί», δήλωσε ο Κνοτ σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή Buitenhof την Κυριακή. «Το πραγματικό μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός».
Η κεντρική τράπεζα αύξησε την Πέμπτη το επιτόκιο καταθέσεων κατά ένα τέταρτο της μονάδας στο 3,25%, μετά από τρεις κινήσεις διπλάσιου μεγέθους. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε επίσης σήμα ότι πιθανότατα θα υπάρξουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον. «Έχουμε περισσότερο έδαφος να καλύψουμε», δήλωσε η ίδια.
Οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη, χωρίς τα ευμετάβλητα στοιχεία όπως τα καύσιμα και τα τρόφιμα, αυξήθηκαν κατά 5,6% σε σχέση με πέρυσι τον Απρίλιο – μειωμένες μόλις κατά μια σκιά από το ρεκόρ 5,7% του Μαρτίου.
Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των «γερακιών» της Τράπεζας, δήλωσε ότι η ΕΚΤ μπορεί να επιτύχει τον στόχο της για πληθωρισμό 2% «κάποια στιγμή το 2025».
naftemporiki.gr
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












