Skip to main content

Κνοτ (ΕΚΤ): Απέχουμε χρόνια από τον πληθωριστικό στόχο του 2%

EPA/RONALD WITTEK

Ο Κνοτ της ΕΚΤ υπόσχεται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων εν μέσω «πολύ υψηλού» βασικού πληθωρισμού

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια εν μέσω ενός «πολύ υψηλού» υποκείμενου πληθωρισμού, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Κλάας Κνοτ.

Η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει το κόστος δανεισμού «όσο ο υποκείμενος πληθωρισμός δεν έχει περιοριστεί», δήλωσε ο Κνοτ σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή Buitenhof την Κυριακή. «Το πραγματικό μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός».

Η κεντρική τράπεζα αύξησε την Πέμπτη το επιτόκιο καταθέσεων κατά ένα τέταρτο της μονάδας στο 3,25%, μετά από τρεις κινήσεις διπλάσιου μεγέθους. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε επίσης σήμα ότι πιθανότατα θα υπάρξουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον. «Έχουμε περισσότερο έδαφος να καλύψουμε», δήλωσε η ίδια.

Οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη, χωρίς τα ευμετάβλητα στοιχεία όπως τα καύσιμα και τα τρόφιμα, αυξήθηκαν κατά 5,6% σε σχέση με πέρυσι τον Απρίλιο – μειωμένες μόλις κατά μια σκιά από το ρεκόρ 5,7% του Μαρτίου.

Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των «γερακιών» της Τράπεζας, δήλωσε ότι η ΕΚΤ μπορεί να επιτύχει τον στόχο της για πληθωρισμό 2% «κάποια στιγμή το 2025».

naftemporiki.gr