Skip to main content

Τουρκία: Στη λούπα της αισιοδοξίας για τον πληθωρισμό

REUTERS/Dilara Senkaya

Σύμφωνα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζες Σαχάπ Καβτζιόγλου, ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 22,3% στο τέλος του 2023 και στο 8,8% το 2024.

Αμετάβλητες άφησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας τις προβλέψεις της για την πορεία του πληθωρισμού φέτος και το επόμενος έτος, συνεχίζοντας σε μια γραμμή που είναι πολύ πιο αισιόδοξη από τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Ενδεικτικά, οι οικονομολόγοι του Bloomberg εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα κυμανθεί γύρω στο 44%-45% για το υπόλοιπο του έτους, ενώ το Bloomberg Economics αναμένει ότι θα διαμορφωθεί στο 43% στο τέλος του έτους. «Η υπερβολικά αισιόδοξη απόφαση να διατηρηθεί αμετάβλητη η προοπτική πιθανώς υποκινήθηκε από τις βασικές επιδράσεις, οι οποίες αναμένουμε να αντισταθμιστούν από τις πληθωριστικές πιέσεις από τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζες Σαχάπ Καβτζιόγλου, ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 22,3% στο τέλος του 2023 και στο 8,8% το 2024.

Μιλώντας στην παρουσίαση της δεύτερης τριμηνιαίας έκθεσης για τον πληθωρισμό την Πέμπτη, ο Καβτζιόγλου ανέφερε τους δύο παράγοντες που, σύμφωνα με τον ίδιο, επιβραδύνουν την αύξηση των τιμών στην Τουρκία, η σταθερότητα στη λίρα και το φθηνότερο παγκόσμιο κόστος των εμπορευμάτων.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία, που ξεπέρασε το 85% στα τέλη του περασμένου έτους, παραμένει σε υψηλά επίπεδα (στο 43,7% τον Απρίλιο) και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς καθώς η χώρα βγαίνει από τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής των τελευταίων δύο δεκαετιών. Η αντιμετώπισή του αποτελεί επίσης σημαντικό ζήτημα στην εκλογική διαδικασία αυτόν τον μήνα, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βρίσκεται αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη πρόκληση των δύο δεκαετιών.

Ο ίδιος, αν και αναγνωρίζει το βάρος των υψηλών τιμών, εφαρμόζει την ανορθόδοξη πολιτική του καθώς πιστεύει ότι τα χαμηλά επιτόκια μπορούν να χαλιναγωγήσουν το καλπάζον κόστος. Η κεντρική τράπεζα ακολούθησε σε μεγάλο βαθμό τις πιέσεις του Τούρκου προέδρου, μειώνοντας το επιτόκιό της κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες από τον Αύγουστο στο 8,5%. Έπειτα, τους τελευταίους δύο μήνες, σταμάτησε τον κύκλο χαλάρωσης διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια.

«Οι πολιτικές που εφαρμόσαμε έχουν τη δύναμη να μειώσουν τον πληθωρισμό», είπε ο Καβτσιόγλου μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα. Όταν ρωτήθηκε πώς θα μπορούσε να αλλάξει η προσέγγιση ανάλογα με τις εκλογές, απάντησε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις πολιτικές που καθορίστηκαν στην αρχή του έτους στο έγγραφο στρατηγικής της τράπεζας.

Εν τω μεταξύ, οι προβλέψεις για υποτίμηση της λίρας μετά τις εκλογές της 14ης Μαΐου αποτελούν απειλή για τις τιμές καταναλωτή. Το τουρκικό νόμισμα συγκαταλέγεται στις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές μέχρι στιγμής φέτος με πτώση σχεδόν 4% έναντι του δολαρίου. Μεγάλες τράπεζες, όπως η HSBC και η JPMorgan, εκτιμούν ότι η λίρα θα αποδυναμωθεί απότομα μετά τις εκλογές, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης.

Η κεντρική τράπεζα απάντησε προσπαθώντας να αντισταθμίσει μέρος της πίεσης στο νόμισμα, καλώντας  τους δανειστές να αποφύγουν τις «μη επείγουσες πωλήσεις σε δολάρια» σε εταιρείες.