Skip to main content

Alphabet: Ο CEO των μαζικών απολύσεων είχε αποδοχές 226 εκατ. δολ το 2022

Οι απολαβές του Σαντάρ Πιτσάι και άλλων κορυφαίων στελεχών της Google και της Alphabet για την περσινή χρονιά.

Στα τέλη του 2022 ο Σαντάρ Πιτσάι κλήθηκε να λάβει δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον της Google και συνολικά της Alphabet. Η εταιρεία είχε μεγαλώσει υπερβολικά και έπρεπε να κοπούν θέσεις. Στις αρχές του 2023 ανακοινώθηκε η απόφαση για 12.000 απολύσεις.

Και ενώ η διαδικασία της συρρίκνωσης του ανθρώπινου δυναμικού βρίσκεται σε εξέλιξη έρχονται στο φως τα στοιχεία για τις απολαβές των υψηλόβαθμων στελεχών. Σύμφωνα λοιπόν με τα έγγραφα που κατατίθενται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για το 2022 ο CEO της Alphabet, Σαντάρ Πιτσάι, έλαβε 226 εκατ. δολάρια σε συνολικές αποζημιώσεις, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν στη μορφή μετοχών.

Ο Πιτσάι έλαβε συγκεκριμένα 218 εκατ. δολάρια σε μετοχές, ενώ ο ετήσιος μισθός του σε μετρητά ήταν 2 εκατ. δολάρια. Το πακέτο απολαβών του περιελάμβανε επίσης 6 εκατ. δολάρια σε προσωπική ασφάλιση για το 2022.

«12.000 απολύσεις ανεβάζουν τη μετοχή, η παρουσίαση ΑΙ τη ρίχνει»: Εργαζόμενοι κατά CEO στη Google

Τα άλλα κορυφαία στελέχη σε Alphabet και Google έλαβαν από 22 εκατ. έως 35 εκατ. δολάρια σε μετοχές, σύμφωνα με τα όσα κατατέθηκαν.

Να σημειωθεί ότι πέρα από την κατάργηση των 12.000 θέσεων (που αντιστοιχούν στο 6% του παγκόσμιου δυναμικού της Google), η οικονομική διευθύντρια Ρουθ Πόρατ, έχει πει ότι θα γίνουν σοβαρές μειώσεις στις δαπάνες για laptops και άλλες συσκευές και υπηρεσίες των υπαλλήλων.