Skip to main content

Τι…γυρεύει η τουρκική λίρα στο Παζάρι;

Ο κρατικός εισαγωγέα ενέργειας BOTAS, είναι μεγαλύτερος αγοραστής συναλλάγματος στην μεγάλη αγορά της Κωνσταντινούπολης

Στον περίκλειστο λαβύρινθο των παλαιοπωλείων, των μπουτίκ κοσμημάτων, των πάγκων πώλησης μικροαντικειμένων και των εμπόρων δερμάτων -το γνωστό Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης – έχει  εδραιωθεί μια παράλληλη συναλλαγματική αγορά για την τουρκική λίρα.

Ο σφικτός έλεγχος των χρηματοπιστωτικών αγορών της Τουρκίας έχει επαναφέρει το Παζάρι, μια αγοράς 8 αιώνων, στο επίκεντρο της εμπορικής δραστηριότητας της χώρας. Ένα από τα πρώτα “εμπορικά” κέντρα της ιστορίας γίνεται καταφύγιο για τους σύγχρονους εμπόρους συναλλάγματος που αναζητούν να ξεφύγουν από την εμβέλεια της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν και να αγοράσουν δολάρια.

«Ό,τι κι αν κάνετε, μην κρατάτε τουρκικές λίρες», δήλωσε στο Bloomberg βετεράνος έμπορος χρυσού και συναλλάγματος στο παζάρι, ο οποίος, όπως και άλλοι, μίλησε ανώνυμα για να αποφύγει πιθανές επιπτώσεις «Ακόμα και η αγορά φέτας είναι καλύτερη επένδυση» είπε χαρακτηριστικά.

«Πελάτης» ακόμη και ο κρατικός εισαγωγέας ενέργειας

Οι συναλλαγές σε ξένο νόμισμα στο παζάρι είναι νόμιμες αλλά καθώς αποφεύγεται η καταγραφή τους, καθίσταται δύσκολη η εκτίμηση του ημερήσιου τζίρου. Πάντως, τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος λένε ότι οι επιχειρήσεις ανθούν, κυρίως λόγω των εταιρικών πελατών.

Τεράστια χρηματοκιβώτια διασχίζουν το Μεγάλο Παζάρι συνοδευόμενα από φρουρούς , μεταφέροντας, δολάρια για μεγάλες επιχειρήσεις, ακόμη και για τον κρατικό εισαγωγέα ενέργειας BOTAS, που έχει καταστεί ο μεγαλύτερος αγοραστής συναλλάγματος στην αγορά.

Η BOTAS δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό.

Το τίμημα

Η δυνατότητα αγοράς και πώλησης δολαρίων εκτός των περιορισμών που έχουν τεθεί στις τράπεζες έχει ωστόσο ένα τίμημα. Το δολάριο διατίθεται στο Μεγάλο Παζάρι με ασφάλιστρα άνω του 5,2% σε σχέση με το διατραπεζικό επιτόκιο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Στις 11:45 π.μ. στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη, η λίρα διαπραγματευόταν στο παζάρι στα 20,4550 ανά δολάριο, έναντι της επίσημης ισοτιμίας των 19,4063.

Η λίρα,  βαρόμετρο της εθνικής οικονομικής ευρωστίας, έχει πληγεί από τα χρόνια αντισυμβατικών πολιτικών που υποστηρίζει ο Ερντογάν.

Ο κύριος αντίπαλος του Τουρκου προέδρου για την προεδρία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υπόσχεται επιστροφή στην οικονομική ορθοδοξία. Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει πάντως οι έμποροι προετοιμάζονται για μια δύσκολη περίοδο.

naftemporiki.gr