Skip to main content

Ρωσία: Οι εξαγωγές πετρελαίου στο υψηλότερο επίπεδο, από τον Απρίλιο του 2020

Οι χαμηλές τιμές οδηγούν ωστόσο σε πτώση των εσόδων της περίπου 43% από έτος σε έτος.

Η Ρωσία εξήγαγε περισσότερο πετρέλαιο τον περασμένο μήνα από ό,τι τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά με σημαντική μείωση της τιμής, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Με βάση τη μηνιαία έκθεση του IEA, η Ρωσία μπόρεσε να εξάγει κατά μέσο όρο 8,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα σε άλλες χώρες τον Μάρτιο. Πρόκειται για αύξηση περίπου κατά 600.000 βαρελιών την ημέρα σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, καθώς η Ρωσία πουλάει τώρα όλο και περισσότερο πετρέλαιο στην Κίνα και την Ινδία.

Ωστόσο, οι εξαγωγές πετρελαίου αποφέρουν στη Ρωσία σημαντικά λιγότερα έσοδα: Σύμφωνα με στοιχεία του IEA, η Ρωσία κέρδισε περίπου 12,7 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις πετρελαίου στο εξωτερικό τον Μάρτιο. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, αυτό σημαίνει αύξηση περίπου κατά ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Ωστόσο, σε σύγκριση από έτος σε έτος, η Ρωσία καταγράφει μια πτώση των εσόδων της περίπου 43%.

Ούτε ένα βαρέλι πετρέλαιο…

Μέχρι τον Μάρτιο του περασμένου έτους, η Ρωσία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και υπεύθυνη για περίπου το 12% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Εκείνη την εποχή, σχεδόν οι μισές εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας πήγαιναν στην ΕΕ: το 2021, τα κράτη μέλη εισήγαγαν αργό πετρέλαιο αξίας 48 δισεκατομμυρίων ευρώ και προϊόντα διύλισης πετρελαίου αξίας 23 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πριν από την έναρξη του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας και τα επακόλουθα τιμωρητικά μέτρα, η Γερμανία μόνο,κάλυπτε περίπου το 35%  των αναγκών της σε πετρέλαιο με εισαγωγές από τη Ρωσία.

Ωστόσο, μετά το ξέσπασμα του πολέμου, η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε ως στόχο να απεξαρτηθεί από τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας όσο το δυνατόν γρηγορότερα – και από τις αρχές του τρέχοντος έτους, ούτε ένα βαρέλι πετρέλαιο έχει περάσει από τη Ρωσία, στο πλαίσιο του εμπάργκο πετρελαίου που αποφασίστηκε από η ΕΕ.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα από τον Μάρτιο. Η προσφορά αργού πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά θε μειωθεί περαιτέρω κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από τον Μάιο, με απόφαση του ΟΠΕΚ+ .

naftemporiki.gr