Skip to main content

ΕΕ: Σχέδιο για την καλύτερη προστασία των φορολογουμένων από τραπεζικές κρίσεις

Το προσχέδιο, «θα δυσκόλευε τις κυβερνήσεις να καταβάλουν «προληπτικά», χρήματα  σε προβληματικά πιστωτικά ιδρύματα.

Οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται ένα σχέδιο για την καλύτερη προστασία των φορολογουμένων από τραπεζικές κρίσεις, με αυστηρότερους κανόνες για τους προβληματικούς δανειστές, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώνει ένα νομοσχέδιο, που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τους καταθέτες να μεταφέρουν μετρητά από προβληματικά ιδρύματα σε υγιή. Το προσχέδιο, γράφουν οι FT, «θα δυσκόλευε επίσης τις κυβερνήσεις να καταβάλουν «προληπτικά», χρήματα  σε προβληματικά πιστωτικά ιδρύματα, μια οδός που χρησιμοποιήθηκε στην Ιταλία το 2017 για να εισφέρει δισεκατομμύρια ευρώ από τα κεφάλαια των φορολογουμένων».

Το μέτρο, το οποίο σύμφωνα με τους FT βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ολοκλήρωσης και ως εκ τούτου θα μπορούσε να αλλάξει ή να μην δει το φως, «αντιπροσωπεύει μια προσπάθεια αφαίρεσης εξουσιών από τα κράτη μέλη, τα οποία  προσπαθούν  να επιλύσουν τις δυσκολίες των μικρότερων πιστωτικών ιδρυμάτων στο πλαίσιο των κανονισμών, παρά την ύπαρξη κοινού πλαισίου ΕΕ για την εξυγίανση των τραπεζών».

Η πρόταση ορίζει επίσης ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εποπτεύει τους μεγαλύτερους δανειστές στην Ευρωζώνη, ή οι εθνικές χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές, που εποπτεύουν τις μικρότερες τράπεζες, υποχρεούνται να ειδοποιούν αμέσως όταν ένα πιστωτικό ίδρυμα διατρέχει κίνδυνο πτώχευσης ή πιθανής χρεοκοπίας».

Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι αλλαγές θα εξασφαλίσουν τη  «συνεπή εφαρμογή των κανόνων σε όλα τα κράτη μέλη, διασφαλίζοντας ισότιμους όρους ανταγωνισμού, προστατεύοντας παράλληλα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τους καταθέτες, την πρόληψη της μετάδοσης και τη μείωση της χρήσης των χρημάτων των φορολογουμένων».

Naftemporiki.gr