Skip to main content

Γκεοργκίεβα: Ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά όχι αρκετά γρήγορα

REUTERS/Michele Tantussi

Η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα οδηγήσει τη Fed να επαναπροσδιορίσει τις πολιτικές της.

Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ εξέφρασε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αναγνωρίζοντας πάντως πως υπάρχουν τρωτά σημεία.

Μιλώντας στο CNBC, η κ. Γκεοργκίεβα σημείωσε ότι η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα οδηγήσει τη Fed να επαναπροσδιορίσει τις πολιτικές της.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο πληθωρισμός μειώνεται, ωστόσο πρόσθεσε ότι η μείωσή του δεν είναι αρκετά γρήγορη.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Μάρτιο στο 5%. Τον Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός, με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ανερχόταν στο 6%.

Την επόμενη κίνηση ζυγίζει η ΕΚΤ: Πού θα οδηγήσει τα επιτόκια τον Μάιο

Την επόμενη κίνηση ζυγίζει η ΕΚΤ

Ο επίμονος πληθωρισμός από τη μία και οι φόβοι για το πλήγμα στην ανάπτυξη από την άλλη μπαίνουν στη ζυγαριά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters – αυτή τη στιγμή – και εφόσον δεν ανατραπούν εκ νέου τα δεδομένα, αφού η αβεβαιότητα κυριαρχεί παντού, η Κριστίν Λαγκάρντ και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας προσανατολίζονται σε νέα αύξηση των επιτοκίων τον Μάιο, η οποία όμως θα είναι μικρότερη σε σχέση με τις προηγούμενες, δηλαδή της τάξης των 25 μονάδων βάσης.

Πληθωρισμός και χρέος