Skip to main content

«Μία κατάρρευση θα ήταν καταστροφή»: Ο πρόεδρος της Ελβετίας υπεραμύνεται του deal UBS – Credit Suisse

REUTERS/Denis Balibouse//File Photo

Δεν υπήρχε εναλλακτική στην εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS υποστήριξε ο Αλέν Μπερσέ μιλώντας στη Βουλή.

H κυβέρνηση της Ελβετίας υπεραμύνθηκε του ρόλου της στην εσπευσμένη εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS  λέγοντας ότι η παρέμβαση ήταν αναγκαία για να αποτραπεί η κατάρρευση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας. Μία τέτοια εξέλιξη θα είχε σοβαρότατες συνέπειες πολύ πέραν των ελβετικών συνόρων, σημείωσε.

«Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ήταν υποχρεωμένο να παρέμβει για να διατηρήσει τη σταθερότητα τόσο της Ελβετίας όσο και του διεθνούς συστήματος και να προστατεύσει την οικονομία» είπε ο πρόεδρος Αλέν Μπερσέ μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής στη Βέρνη. «Μία κατάρρευση της Credit Suisse θα είχε καταστροφικές συνέπειες» σημείωσε.

Η έκτακτη συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη και είναι ακόμη μία μάχη που καλείτα να δώσει η κυβέρνηση προκειμένου να δικαιολογήσει το deal που έκλεισε ανάμεσα στις Credit Suisse και UBS. Η κίνηση, που χαρακτηρίστηκε από τον Μπερσέ ως «η καλύτερη δυνατή επιλογή για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές» δημιούργησε έναν τραπεζικό γίγαντα του οποίου τα στοιχεία ενεργητικού είναι πάνω από δύο φορές μεγαλύτερα από την ελβετική οικονομία. Υπάρχει λοιπόν ο φόβος πως εάν κάτι συμβεί θα είναι «υπερβολικά μεγάλος για να καταρρεύσει ή να διασωθεί». Δεν θα υπάρχει ουσιαστικά άλλος σωτήρας πέραν των φορολογούμενων πολιτών.

Η Βουλή, όπως άλλωστε και οι μέτοχοι, δεν είχαν κάποιον λόγο στη συμφωνία, που υπεγράφη ερήμην τους. Σημειώνεται ότι και οι εισαγγελικές αρχές έχουν ανοίξει έρευνα για το εάν ήταν νόμιμη η διαδικασία που ακολουθήθηκε.