Skip to main content

Πώς να ξεκινήσετε μια επιχείρηση; Με όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα

Ο δισεκατομμυριούχος Μαρκ Κιούμπαν εξηγεί το γιατί

Εάν πιστεύετε ότι η άντληση μεγάλων κεφαλαίων είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε την επιχείρησή σας, κάνετε λάθος, σύμφωνα με τον Μαρκ Κιούμπαν.

Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να κάνετε το εντελώς αντίθετο, υποστηρίζει ο  δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας. Θα πρέπει να ξεκινήσετε μια επιχείρηση «με όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα», είναι η συμβουλή του.

ο Κιούμπαν, φυσικά, έχει επενδύσει σε εκατοντάδες startups, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στο “Shark Tank” του ABC. Αλλά αυτές οι εταιρείες συχνά έχουν ήδη δυναμική και χρειάζονται εξωτερική χρηματοδότηση για να επιτύχουν έναν συγκεκριμένο στόχο.

«Οι άνθρωποι έχουν αυτή τη νοοτροπία ότι, “Εντάξει, ξεκινάω μια επιχείρηση”. Τώρα, πρέπει να πάω να μαζέψω χρήματα», λέει. «Απλώς θυμηθείτε όταν μαζέψετε χρήματα, είτε είναι από εμένα, στο “Shark Tank” [ή] οπουδήποτε. Υπάρχει κάποιος που θέλει αυτά τα χρήματα πίσω». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δίνεις στους χρηματοδότες σου τη δυνατότητα να πιέσουν για συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλαγές κτλ.

Από την άλλη αν αξιοποιήσετε τις δικές σας αποταμιεύσεις «ελέγχετε τη μοίρα σας», σημειώνει. «Όσο περισσότερα από τα ίδια κεφάλαιά σας μπορείτε να διατηρήσετε και να ελέγξετε, τόσο το καλύτερο. Έτσι βγαίνουν τα μεγάλα χρήματα» λέει στο CNBC.

Ο Κιούμπαν ξεκίνησε την πρώτη του εταιρεία, μια εταιρεία συστημάτων υπολογιστών που ονομάζεται MicroSolutions, με δικά του χρήματα. Πούλησε την startup στην CompuServe για 6 εκατομμύρια δολάρια το 1990.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Κιούμπαν και ο φίλος του Τοντ Γουάγκνερ ένδυσαν 10.000 δολάρια σε μια μικρή startup που ονομάζεται Cameron Audio Networks. Αργότερα, αντιλαμβανόμενοι το δυναμικό, πρόσφεραν στην ιδιοκτησία της εταιρείας εξαγορά – αναλαμβάνοντας τελικά τη μεγάλη πλειοψηφία των ιδίων κεφαλαίων της και μετατρέποντάς την στη δεύτερη εταιρεία του Κιούμπαν, την Broadcast.com.

«Αν κοιτάξετε τους ανθρώπους με ένα Β δίπλα στο όνομά τους, είναι επειδή κατέχουν όλα αυτά τα ίδια κεφάλαια στην εταιρεία τους». Το B είναι αναφορά στη λέξη billionaire – δισεκατομμυριούχος.

Μια εξέταση των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου δείχνει ότι αυτό είναι τουλάχιστον εν μέρει αλήθεια. Ο Έλον Μασκ, ο οποίος έχει εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 187,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατέχει περίπου το 23% της Tesla και το 74% του Twitter, σύμφωνα με το Forbes. Ο Τζεφ Μπέζος – του οποίου η εκτιμώμενη καθαρή περιουσία είναι 125,1 δισεκατομμύρια δολάρια – κατέχει τώρα «λίγο λιγότερο από το 10%» της Amazon, αναφέρει το Forbes.