Skip to main content

Finma: Εξετάσαμε το σενάριο πτώχευσης της Credit Suisse πριν την εξαγορά από τη UBS

REUTERS/Pierre Albouy

«Πλήρης ενσωμάτωση σε 3-4 χρόνια. Μεγάλο το ρίσκο», λέει ο πρόεδρος της UBS

Η τραπεζική ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας, FINMA, ανακοίνωσε σήμερα ότι εξέτασε το ενδεχόμενο να θέσει την Credit Suisse σε καθεστώς πτώχευσης προτού αποφασίσει τελικά την εξαγορά της από την UBS.

«Αν είχαμε αφήσει να χρεοκοπήσει η Credit Suisse θα είχε ακρωτηριαστεί η οικονομία και το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ελβετίας και πιθανότατα αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την εκκαθάριση των καταθέσεων σε άλλες τράπεζες, δήλωσε την Τετάρτη η ελβετική ρυθμιστική αρχή FINMA.

«Η τράπεζα είχε αντιμετωπίσει ένα «άνευ προηγουμένου» bank run», δήλωσε η πρόεδρος της αρχής Μαρλέν Αμστάντ σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη στη Βέρνη.

Τα σχόλια της Μαρλέν  Αμστάντ είναι και οι πρώτες δημόσιες δηλώσεις σχετικά με τη συμφωνία από τότε που η ίδια και ο διευθύνων σύμβουλος της Finma Ουρμπάν Αγκέρν δήλωσαν στον ελβετικό Τύπο ότι η συμφωνία ήταν η μόνη βιώσιμη επιλογή, υπερασπιζόμενοι παράλληλα τον ρόλο της ρυθμιστικής αρχής, την οποία πολλοί κατηγορούν ότι άργησε να παρέμβει.

Κέλεχερ: Σε 3-4 χρόνια η πλήρης ενσωμάτωση της Credit Suisse

Ο πρόεδρος της UBS, Κολμ Κέλεχερ, δήλωσε ότι η ενσωμάτωση του Ομίλου της Credit Suisse θα διαρκέσει τρία έως τέσσερα χρόνια, εξαιρουμένης της εκκαθάρισης της επενδυτικής τράπεζας.

Ακόμα και με την προστασία από την κατάρρευση με τη μορφή της κυβερνητικής στήριξης, υπάρχει «τεράστιο ρίσκο στην ενσωμάτωση αυτών των επιχειρήσεων», δήλωσε ο Κέλεχερ πριν από την ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας την Τετάρτη στη Βασιλεία.

Η UBS συμφώνησε να αγοράσει τον μακροχρόνιο αντίπαλό της για 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα σε μια ιστορική συναλλαγή στο τέλος Μαρτίου μετά από χρόνια σκανδάλων, ζημιών και αποτυχιών στον έλεγχο των κινδύνων που αποδυνάμωσαν την τράπεζα. Η συμφωνία έκτακτης ανάγκης με τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης είχε ως στόχο να θέσει τέλος σε μια κρίση εμπιστοσύνης στην Credit Suisse που είχε αρχίσει να εξαπλώνεται στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Η Credit Suisse δεν θα είναι πλέον μια ανεξάρτητη εταιρεία», είπε ο Κέλεχερ. «Ήταν ένα σύμβολο της ελβετικής οικονομίας, μια τράπεζα που έπαιξε ζωτικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Ελβετίας και ένας παγκόσμιος και σεβαστός παίκτης».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, CNBC

Διαβάστε ακόμη

“Mea culpa” από τον πρόεδρο της Credit Suisse