Skip to main content

ΗΠΑ: Απροσδόκητη – αλλά μικρή – αύξηση στις αιτήσεις ανεργίας

REUTERS/Megan Varner

Αυξήθηκαν κατά 7.000

Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αλλά παρέμειναν γενικά σε χαμηλά επίπεδα σε μια σφιχτή αγορά εργασίας.

Οι αιτήσεις ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 25 Μαρτίου ανήλθαν σε 198.000, αυξημένες κατά 7.000 σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και λίγο υψηλότερα από την εκτίμηση των 195.000, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Εργασίας.

Αν και ο αριθμός ήταν ελαφρώς υψηλότερος από τις προσδοκίες, το σύνολο δείχνει ότι οι εταιρείες αργούν να απολύσουν εργαζομένους παρά τις εκτιμήσεις ότι το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί μέσα στο έτος.

Οι επαναλαμβανόμενες αιτήσεις, οι οποίες τρέχουν με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, αυξήθηκαν κατά 4.000 σε 1,689 εκατομμύρια. Αυτό ήταν κάτω από την εκτίμηση της FactSet για 1,6935 εκατομμύρια.

Οι σχετικά ευνοϊκοί αριθμοί αιτήσεων έρχονται παρά τις επιθετικές προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να επιβραδύνει τον πληθωρισμό. Σε μεγάλο βαθμό, η κεντρική τράπεζα έχει ως επίκεντρο μια αγορά εργασίας που πλήττεται από μια έντονη ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης, στην οποία υπάρχουν σχεδόν δύο ανοιχτές θέσεις εργασίας για κάθε διαθέσιμο εργαζόμενο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της περασμένης εβδομάδας, οι κεντρικοί τραπεζίτες αναμένουν ότι το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί στο 4,5% φέτος, από το τρέχον επίπεδο του 3,6%. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την απώλεια περισσότερων από 540.000 θέσεων εργασίας.

Οι αγορές αντέδρασαν αδιάφορα στη νέα δέσμη στοιχείων, με τα προθεσμιακά συμβόλαια να δείχνουν υψηλότερο άνοιγμα στη Wall Street.

Πηγή: CNBC