Skip to main content

Γερμανία: Απρόσμενη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, σε υψηλά ενός έτους

REUTERS/Kai Pfaffenbach

Στο 91,2 για τον Μάρτιο

Το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία βελτιώθηκε απροσδόκητα, σε υψηλά έτους, παρά την πρόσφατη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου Ifo αυξήθηκε στο 91,2 τον Μάρτιο από 88,4 τον προηγούμενο μήνα, πολύ ανώτερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που ανέμεναν μικρή πτώση..

«Παρά τις αναταράξεις σε ορισμένες διεθνείς τράπεζες, η γερμανική οικονομία σταθεροποιείται», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φούεστ.

Η γερμανική οικονομία παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης τους τελευταίους μήνες, ακόμη και όταν οι αναλυτές εξακολουθούν να προβλέπουν ήπια ύφεση στο εξάμηνο έως τον Μάρτιο. Όμως η κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και η έκτακτη διάσωση της Credit Suisse έχουν ταρακουνήσει τους επενδυτές και έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ευρύτερη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου σε μια εποχή που τα επιτόκια εκτοξεύονται και ο πληθωρισμός είναι υψηλός.

Την Παρασκευή, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας- η Deutsche Bank – βρέθηκε στο επίκεντρο ενός ακόμη ξεπουλήματος. Οι μετοχές της σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών ετών, με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να σπεύδει να την υπερασπιστεί. Η μετοχή της σημείωσε άνοδο στις πρώτες συναλλαγές της Δευτέρας.

Πέρα από τα τραπεζικά προβλήματα, ο κυρίαρχος μεταποιητικός τομέας της Γερμανίας εξακολουθεί να παραπαίει. Ένας δείκτης των διευθυντών αγορών την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα καθοδηγείται αποκλειστικά από τις υπηρεσίες, ενώ η βιομηχανία στερείται δυναμικής.

Πηγή: Bloomberg