Skip to main content

First Republic: Στο τραπέζι η διάσωση μέσω κρατικής στήριξης

Εξετάζονται διάφορα μέτρα. Οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Στη σφαίρα της ανησυχίας παραμένει η First Republic Bank, η οποία «λύγισε» υπό το κύμα φυγής πελατών που καταγράφηκε στις ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank,χάνοντας το 89% της χρηματιστηριακής της αξίας.

Έντεκα δανειστές των ΗΠΑ προσπάθησαν να στηρίξουν την First Republic Bank με καταθέσεις 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, η τράπεζα με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η οποία καλύπτει τις ανάγκες της ελίτ της τεχνολογίας και άλλων πλούσιων ατόμων, έχει πέσει σε ιστορικό χαμηλό εν μέσω πολλαπλών υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας.

Τραπεζικά στελέχη της Wall Street και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συζητούν επομένως το ενδεχόμενο να υπάρξει επέμβαση στην τράπεζα. Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές ενήμερες για τη διαπραγμάτευση, εξερευνούν πιθανότητες να προσφερθεί κρατική στήριξη για να ενθαρρυνθεί το κλείσιμο συμφωνίας που θα στηρίζει την τράπεζα.

Μεταξύ άλλων επιλογών που εξετάζονται, για να καταστήσουν ελκυστική την εταιρεία σε πιθανούς επενδυτές ή αγοραστές, είναι η πιθανότητα το κράτος να απαλλάξει τη First Republic Bank από πόρους που βαραίνουν στο ενεργητικό της, κατά το δημοσίευμα.

Άλλες ιδέες υπό συζήτηση είναι η χορήγηση εγγυήσεων, η χαλαρότερη εφαρμογή κανόνων για την κεφαλαιοποίηση, και η χαλαρότερη εφαρμογή των ορίων για τους μετόχους, ώστε να γίνει πιο ελκυστική η τράπεζα.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται, σύμφωνα πάντα με τις πηγές Bloomberg που σημειώνουν επίσης ότι παραμένουν άλυτα διάφορα ζητήματα ενώ η συμφωνία δεν θεωρείται εγγυημένη.

Παράλληλα, δεν είναι σαφές πώς η αμερικανική κυβέρνηση θα παράσχει οποιαδήποτε οικονομική στήριξη. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, που ρωτήθηκε, παρέπεμψε στις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών.

Πάντως η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να λάβουν πρόσθετα έκτακτα μέτρα εάν απειληθούν άλλα μικρά τραπεζικά ιδρύματα. Η κυβέρνηση «είναι αποφασιστικά δεσμευμένη» στον μετριασμό των κινδύνων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας όπου είναι απαραίτητο, είπε. «Το κοινό πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στο τραπεζικό μας σύστημα».

Από την πλευρά της, η First Republic Bank, οι μετοχές της οποίας κατέγραφαν πτώση σχεδόν 18% σε συναλλαγές μετά το κλείσιμο της αγοράς, δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

naftemporiki.gr