Skip to main content

O Τζέιμι Ντάιμον, η συμβουλή του Έλληνα παππού του και η νέα αποστολή να σώσει τη First Republic Bank

Reuters/Marco Bello

Η πρώτη προσπάθεια έφερε καταθέσεις 30 δισ. δολ. από 11 μεγάλες τράπεζες στην First Republic. Τώρα συζητείται το ενδεχόμενο κεφαλαιακής ένεσης.

«Ήταν πολύ ηθικός. Πίστευε πολύ στο σωστό και το λάθος. Στο να λες την αλήθεια. Θύμωνε εάν δεν συμπεριφερόσουν σε κάποιον σωστά. Ήθελε να υπερασπιζόμαστε εκείνους που βρίσκονταν σε δύσκολη θέση». Για ποιον είπε αυτά τα λόγια ο Τζέιμι Ντάιμον; Για τον Έλληνα  παππού του, Πάνο Παπαδημητρίου, που του μετέδωσε το «μικρόβιο» της τραπεζικής και του χάρισε αυτή τη συμβουλή: να υπερασπίζεται όποιον βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Ο επικεφαλής της JP Morgan μένει πιστός στα λόγια του παππού του και σήμερα αναλαμβάνει να υπερασπιστεί την τράπεζα που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη: τη First Republic. Ο Παπαδημητρίου, τον οποίο ο Ντάιμον είχε περιγράψει ως «υπέροχο άνθρωπο», που «μιλούσε έξι γλώσσες, διάβαζε πολύ, περπατούσε πολλά χιλιόμετρα καθημερινά και αγαπούσε πολύ τη δουλειά του: τις τράπεζες και τις μετοχές», θα ήταν μάλλον περήφανος για εκείνον. Όχι μόνο επειδή ηγείται ενός παγκόσμιας εμβέλειας χρηματοπιστωτικού κολοσσού, αλλά γιατί είναι ο άνθρωπος που συντονίζει σήμερα τις προσπάθειες να σταματήσει η μετάδοση του τραπεζικού πανικού.

Με τα λόγια αυτά για «οδηγό», αλλά και ακολουθώντας κατά κάποιον τρόπο τα βήματα του ιδρυτή της JP Morgan Chase, ο Ντάιμον ηγείται των συζητήσεων με τους διευθύνοντες συμβούλους άλλων 10 μεγάλων τραπεζών στο πλαίσιο ακόμη μίας προσπάθειας σταθεροποίησης της First Republic Bank.

Οι συζητήσεις, που είναι σε προκαταρκτικό στάδιο σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, επικεντρώνονται στο πώς ο κλάδος θα μπορούσε να κανονίσει μια επένδυση που θα ενίσχυε το κεφάλαιο της τράπεζας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Μεταξύ των επιλογών στο τραπέζι είναι μια απευθείας επένδυση (κεφαλαιακή ένεση) στη First Republic από τις τράπεζες.

Έντεκα μεγάλες τράπεζες ενώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για να καταθέσουν 30 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιφερειακή τράπεζα σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πελατών της σε αυτήν. Ωστόσο δεν έκαμψαν τις ανησυχίες. Οι πελάτες έχουν αποσύρει περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια από όταν κατέρρευσε η Silicon Valley Bank σύμφωνα με στοιχεία της Wall Street Journal.

Το νέο σχέδιο θα μπορούσε να δει τις 11 τράπεζες να μετατρέπουν μέρος ή το σύνολο των καταθέσεων των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένεση κεφαλαίου, σύμφωνα με πηγές με γνώση των συζητήσεων, που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.

Η κατάσταση είναι ρευστή και οι εξελίξεις ραγδαίες. Η First Republic αντιμετωπίζει έντονη πίεση με τους επενδυτές να αμφισβητούν ότι είναι βιώσιμη. Η μετοχή της έχει χάσει περισσότερο από το 90% της αξίας της τον Μάρτιο. Οι μετοχές έκλεισαν με πτώση 47% στα 12,18 δολάρια τη Δευτέρα, μετά την πρώτη αναφορά της WSJ για τις συνομιλίες. Ήταν η χαμηλότερη τιμή κλεισίματος στην ιστορία της τράπεζας.

Ο Ντάιμον και οι συνάδελφοί του προσπαθούν να εμφυσήσουν εμπιστοσύνη σε ένα τραπεζικό σύστημα που αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση του εδώ και 15 χρόνια. Σε συνδυασμό με τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές, ο Ντάιμον ηγήθηκε της προσπάθειας της περασμένης εβδομάδας για την ενίσχυση της First Republic. Ήταν αυτός που με παρότρυνση της Τζάνετ Γέλεν μίλησε με τους υπόλοιπους δέκα.

Η First Republic έγινε το πιο πρόσφατο σημείο εστίασης, καθώς οι φόβοι για τις μεσαίες τράπεζες των ΗΠΑ εξαπλώθηκαν ευρέως σε όλο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα την τελευταία μιάμιση εβδομάδα. Η ταχεία κατάρρευση της Silicon Valley Bank, μιας τράπεζας που εξυπηρετούσε τις startups και τους επενδυτές τους, γέννησε ανησυχίες για άλλες περιφερειακές τράπεζες που έχουν παρόμοιο προφίλ, αλλά ακόμη και για τραπεζικούς κολοσσούς της Ευρώπης όπως η Credit Suisse που είχε πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά και προβλήματα.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά πώς κατέρρευσαν 4 τράπεζες και λύγισε ακόμη μία σε 11 ημέρες.