Skip to main content

Credit Suisse: Τα 7 πρόσωπα που θα κρίνουν την τύχη της

Υψηλόβαθμα στελέχη του ελβετικού τραπεζικού τομέα και πολιτικοί κρατούν το μέλλον της τράπεζας στα χέρια τους.

Ένας πολιτικός, ένας οικονομολόγος και ένας μαθηματικός είναι μεταξύ των εκλεκτών παικτών που θα καθορίσουν το μέλλον αυτού που κάποτε ήταν το πιο σημαντικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ελβετίας.

Μετά από μια κρίση εμπιστοσύνης των επενδυτών, η Credit Suisse Group AG βρίσκεται σε επείγουσες συνομιλίες αυτό το Σαββατοκύριακο που είναι πιθανό να καταλήξουν στη διάλυση της τράπεζας, που μετράει 166 χρόνια ζωής. Η μακροχρόνια ανταγωνίστρια UBS Group AG βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ρυθμιστικές αρχές σχετικά με το ποια τμήματα της εταιρείας μπορεί να αποκτήσει.

Είναι μια δραματική πτώση για έναν τιτάνα της παντοδύναμης τραπεζικής βιομηχανίας της Ελβετίας. Οι άνθρωποι που θα κρίνουν το μέλλον της είναι μια μικρή ομάδα προσωπικοτήτων που προέρχονται από την πολιτική και τον χρηματοοικονομικό κλάδο. Το Bloomberg παρουσιάζει τους 6 σημαντιότερους παίχτες.

Karin Keller-Sutter

Η Karin Keller-Sutter, 59 ετών, είναι υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας για λιγότερο από τρεις μήνες. Μέλος των φιλελεύθερων, υπέρ των επιχειρήσεων της χώρας, συμμετέχει στην κυβέρνηση, σε άλλους ρόλους, από το 2019 και δραστηριοποιείται στην πολιτική για 30 χρόνια. Πριν εκλεγεί στην κυβέρνηση, ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ασφαλιστικής εταιρείας Baloise Holding AG και πρόεδρος της Ελβετικής Ομοσπονδίας Λιανικής.

Urban Angehrn

Ο Urban Angehrn, γεννημένος το 1965, ηγείται της Finma, της ελβετικής χρηματοοικονομικής ρυθμιστικής αρχής, από τον Νοέμβριο του 2021. Εργάστηκε για 14 χρόνια στη Zurich Insurance και προηγουμένως ως επικεφαλής στρατηγικής στο τμήμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Winterthur. Πριν από αυτό, πέρασε 11 χρόνια στο μάρκετινγκ παραγώγων στην Credit Suisse First Boston και την JPMorgan Chase & Co. Έχει διδακτορικό στα μαθηματικά από το Χάρβαρντ.

Thomas Jordan

Ο Thomas Jordan, 60 ετών, είναι πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας SNB  από τον Απρίλιο του 2012. Κατά τη διάρκεια της εποχής του, οδήγησε την κεντρική τράπεζα σε μια φάση εξαιρετικά επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, με τα χαμηλότερα επιτόκια και νομισματικές παρεμβάσεις στον κόσμο για να σταματήσει την ανατίμηση του φράκου. Η SNB άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Ιούνιο. Ο Τζόρνταν σπούδασε οικονομικά και επιχειρήσεις στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης. Είναι στο δυναμικό της SNB από το 1997.

Colm  Kelleher

Ο Colm Kelleher, ο οποίος ανέλαβε τον τρέχοντα ρόλο του πριν από λιγότερο από ένα χρόνο, ήταν ο οικονομικός διευθυντής της Morgan Stanley κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Ο 65χρονος βοήθησε στην ενορχήστρωση μιας επείγουσας επένδυσης από την ιαπωνική Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. που, μαζί με κρατική βοήθεια, κράτησε όρθια την αμερικανική τράπεζα. Στη συνέχεια βοήθησε στην επίβλεψη της επενδυτικής τράπεζας της Morgan Stanley καθώς προσπαθούσε να κερδίσει πίσω πελάτες που χάθηκαν στον πανικό. Αποσύρθηκε από την εταιρεία το 2019 και εντάχθηκε στην UBS με στόχο να επαναλάβει την επιτυχία της στρατηγικής της Morgan Stanley να κλιμακωθεί στη διαχείριση περιουσίας για να κερδίσει τους επενδυτές.

Credit Suisse: Μυστικά, ψέματα, κατάσκοποι και κρατικό χρήμα: Όλα σε μία κρίση

Ralph Hamers

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της UBS Group AG, Ralph Hamers, 56 ετών, είναι μια κάπως ασυνήθιστη φιγούρα στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα με την προτίμησή του για τα πουκάμισα με ανοιχτό λαιμό και την αγάπη του σε τσιτάτα των επιχειρήσεων. Η άφιξή του στην UBS από τον ολλανδικό χρηματοπιστωτικό όμιλο ING Groep NV το 2020 επισκιάστηκε από μια νομική διαμάχη για τον ρόλο του σε ένα σκάνδαλο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Από τότε που ανέλαβε στην κορυφαία ελβετική τράπεζα ωφελήθηκε από ισχυρά αποτελέσματα – αν και η στρατηγική του να κάνει την UBS μια πιο ψηφιακή τράπεζα δέχτηκε ένα πλήγμα όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξαγορά της αμερικανικής Wealthfront.

Axel Lehmann

Ο Πρόεδρος της Credit Suisse Group AG, Axel Lehmann, γνωρίζει καλά και τις δύο διευθύνσεις στην Paradeplatz, έχοντας υπηρετήσει ως διευθύνων σύμβουλος στην UBS. Ο 63χρονος διορίστηκε ως μία πιο ασφαλής επιλογή από τον Αντόνιο Όρτα Οσόριο, που αναγκάστηκε να αποχωρήσει όταν έσπασε την καραντίνα για την Covid και πήγε διακοπές. Ο Lehmann έκανε έκτοτε έντονες προσπάθειες για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην Credit Suisse – συμπεριλαμβανομένου ενός αμφιλεγόμενου επεισοδίου στα τέλη του περασμένου έτους, όταν ισχυρίστηκε ότι οι εκροές περιουσιακών στοιχείων πελατών από την τράπεζα είχαν «βασικά σταματήσει».

Ulrich Koerner

Ένας άλλος πρώην υπεύθυνος λήψης αποφάσεων της UBS, ο Διευθύνων Σύμβουλος Ulrich Koerner ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του στην Credit Suisse το 2021 ως επικεφαλής της μονάδας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων προτού αναλάβει την κορυφαία θέση από τον Thomas Gottstein πέρυσι. Ο 60χρονος έχει τη φήμη ενός «αδίστακτου περικοπέα δαπανών».

naftemporiki.gr