Skip to main content

Credit Suisse: Πιέσεις από την ελβετική κυβέρνηση για επιτάχυνση της εξαγοράς της από την UBS

Θα μπορέσει όμως ποτέ να ξαναβάλει σε τάξη τον οίκο της;

Να καταφύγει σε έκτακτα μέτρα ετοιμάζεται η Ελβετία, προκειμένου να επιταχύνει την εξαγορά της Credit Suisse Group AG από την UBS AG, υποστηρίζει η έγκυρη οικονομική εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη δύο πηγές που έχουν γνώση των εξελίξεων.

Λίγο νωρίτερα, η ελβετική εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung ανέφερε στον ιστότοπό της ότι η ελβετική κυβέρνηση συνεδρίασε εκτάκτως απόψε, με αντικείμενο συζήτησης τις εξελίξεις γύρω από την Credit Suisse.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η UBS, η Credit Suisse και η ελβετική ρυθμιστική αρχή τραπεζών Finma βιάζονται να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία συγχώνευσης ακόμη και απόψε το βράδυ.

Το πρακτορείο Bloomberg News μετέδωσε ότι στις διαπραγματεύσεις έχουν αναμιχθεί και οι αμερικανικές αρχές που συνεργάζονται με τις αντίστοιχες ελβετικές προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Θα μπορέσει ποτέ να ξαναβάλει σε τάξη τον οίκο της;

Σημειώνεται ότι η Credit Suisse πέρασε δύο χρόνια που σηματοδοτήθηκαν από σκάνδαλα, τα οποία αποκάλυψαν, καθ’ ομολογίαν μάλιστα της διεύθυνσης, «ουσιαστικές αδυναμίες» στον «εσωτερικό έλεγχό» της. Η Finma την είχε κατηγορήσει ότι «παρέλειψε τις υποχρεώσεις της για έλεγχο» στην υπόθεση της χρεοκοπίας της χρηματοοικονομικής εταιρείας Greensill, η οποία σηματοδότησε την αρχή των προβλημάτων.

Το 2022, η τράπεζα είχε καθαρή ζημιά 7,3 δισεκ. ελβετικά φράγκα, με φόντο μαζικές αναλήψεις χρημάτων από τους πελάτες της. Αναμένει και φέτος ότι θα έχει «σημαντική» ζημιά προ φόρων.

«Είναι μια τράπεζα που μοιάζει ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να ξαναβάλει σε τάξη τον οίκο της», είχε σημειώσει ο Κρις Μποσάν, αναλυτής στην IG, σε σχόλιό του αυτή την εβδομάδα.

Όσο για τη UBS, πέρασε χρόνια για να ανακάμψει αφού φλέρταρε με την καταστροφή στη διάρκεια της κρίσης του 2008. Και δεν είναι σίγουρο πως θα θελήσει να ξεκινήσει μια νέα αναδιάρθρωση τώρα που αρχίζει να δρέπει τους καρπούς των προσπαθειών της.

Το σενάριο της εξαγοράς της Credit Suisse από μια τράπεζα είχε επίσης αναφερθεί αυτή την εβδομάδα από τους αναλυτές της J.P. Morgan, «με την UBS ως εν δυνάμει επιλογή».

Με δεδομένο το βάρος μιας ένωσης, οι αναλυτές εκτιμούν πως ο ελβετικός κλάδος της Credit Suisse, ο οποίος περιλαμβάνει την τράπεζα λιανικής και τα δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα μπορούσε να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο ή να αποσχισθεί.

Αυτός θα ήταν επίσης ένας τρόπος για να αποφευχθούν μαζικές απολύσεις εργαζομένων στην Ελβετία εξαιτίας αναπόφευκτων επικαλύψεων δραστηριοτήτων.

Τι επιδιώκει

Την Τετάρτη, με τη βοήθεια της κεντρικής τράπεζας, η Credit Suisse κέρδισε «πολύτιμο χρόνο», εκτιμούν οι αναλυτές της Morningstar, οι οποίοι κρίνουν εντούτοις πως η αναδιάρθρωσή της ήταν «υπερβολικά περίπλοκη» και δεν προχώρησε «αρκετά μακριά» ώστε να καθησυχάσει χρηματοδότες, πελάτες και μετόχους.

Προτείνουν μεταξύ άλλων να πουλήσει η Credit Suisse τη μεσιτική δραστηριότητα, από την οποία χάνει χρήματα.

Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας J.P. Morgan εξετάζουν από την πλευρά τους μια ριζική επιλογή που έγκειται στο «να κλείσει εντελώς» τη δραστηριότητα της επενδυτικής τράπεζας.

Στα τέλη Οκτωβρίου, η Credit Suisse παρουσίαζε ένα ευρύ σχέδιο αναδιάρθρωσης που περιλάμβανε την κατάργηση 9.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2025, δηλαδή πάνω από το 17% του εργατικού δυναμικού της.

Η τράπεζα, η οποία στα τέλη Οκτωβρίου απασχολούσε 52.000 εργαζομένους, επιδιώκει να επικεντρωθεί στις πιο σταθερές δραστηριότητές της και να μεταμορφώσει ριζικά την επιχειρηματική τράπεζά της.

Credit Suisse: Γιατί είναι κρίσιμο αυτό το Σαββατοκύριακο