Skip to main content

Ο Σολτς δεν αναμένει νέα οικονομική κρίση στην Ευρώπη

REUTERS/Christian Mang

Διαβεβαίωσε ότι «οι καταθέσεις των Γερμανών αποταμιευτών είναι ασφαλείς».

Μετά τη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank και την αναταραχή γύρω από την Credit Suisse, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τονίζει πώς δεν βλέπει να εκδηλώνεται μια νέα οικονομική κρίση στη Γερμανία και την Ευρώπη.

Παρά την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο καγκελάριος θεωρεί υπερβολική τη σύγκριση με τη χρεοκοπία της Lehman Brothers. «Δεν βλέπω τέτοιον  κίνδυνο. Το νομισματικό σύστημα δεν είναι πλέον τόσο εύθραυστο όσο πριν από την οικονομική κρίση», τόνισε ο Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στην Handelsblatt. «Ζούμε σε μια εντελώς διαφορετική εποχή», σημείωσε ο Γερμανός καγκελάριος, αναφερόμενος σε συγκρίσεις με την οικονομική κρίση του 2008.

Ο Σολτς διαβεβαίωσε ότι «οι καταθέσεις των Γερμανών αποταμιευτών είναι ασφαλείς», επαναλαμβάνοντας τη φράση που είχε πει με παρόμοιο τρόπο το 2008 η τότε καγκελάριος  Ανγκελα Μέρκελ.

Ο Γερμανός καγκελάριος απέρριψε τις εκκλήσεις για υψηλότερες δαπάνες στον προϋπολογισμό. «Η κυβέρνηση οδήγησε με επιτυχία τη Γερμανία στην αντιμετώπιση δύο μεγάλων κρίσεων- της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία-διαθέτοντας  εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για μέτρα στήριξης», είπε στην Handelsblatt. «Aυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε ο Σολτς, απορρίπτοντας τα αιτήματα των διαφόρων υπουργείων  για πρόσθετες δαπάνες έως και 70 δισ. ευρώ.