Skip to main content

Ελβετία: Συνεδριάζει εκτάκτως η κυβέρνηση για την Credit Suisse

REUTERS/Hannah McKay

Δεν είναι σαφές αν θα ληφθούν αποφάσεις.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας πρόκειται να συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση την Πέμπτη για να συζητήσει την κατάσταση στην Credit Suisse, σύμφωνα με τo ελβετική πρακτορείο ειδήσεων AWP.

Η ελβετική κυβέρνηση συνήθως πραγματοποιεί τακτικές συνεδριάσεις τις Παρασκευές και δεν είναι σαφές εάν θα λάβει άμεσες αποφάσεις, ανέφερε το AWP επικαλούμενο δημοσίευμα του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων Keystone-ATS, το οποίο με τη σειρά του επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές. Η κυβέρνηση πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει.

Προσώρας δεν είναι σαφές αν θα ληφθούν αποφάσεις, διευκρινίζει το πρακτορείο Keystone-ATS, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση εκτιμά ωστόσο πως είναι επείγον να συνεδριάσει υπό το φως των κλυδωνισμών και των αμφιβολιών που επηρεάζουν τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Η κυβέρνηση, η κεντρική τράπεζα και η ελβετική ρυθμιστική αρχή χρηματοπιστωτικής αγοράς FINMA συζητούν τρόπους σταθεροποίησης της Credit Suisse μετά από την αναταραχή που προκάλεσε την Τετάρτη στις μετοχές της ελβετικής τράπεζας η άρνηση της Saudi National Bank, που είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής της, να της παράσχει περαιτέρω στήριξη.

Στο μεταξύ, η απόφαση της Credit Suisse να αξιοποιήσει το «σωσίβιο», που δήλωσε πρόθυμη να της παράσχει η ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB), οδήγησαν ανοδικά τις μετοχές της ελβετικής τράπεζας, έως και και 40%. Αργότερα τα κέρδη της περιορίστηκαν.