Skip to main content

Βρετανία: Θα αποφύγουμε την ύφεση το 2023 λέει ο Τζέρεμι Χαντ

REUTERS/Peter Nicholls

Μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης ανακοίνωσε ο υπ. Οικονομικών. Ωστόσο, το δημοσιονομικό της χώρας παραμένει εύθραυστο.

Η Βρετανία θα αποφύγει την ύφεση το 2023, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος παρουσίασε χθες Τετάρτη, κατά την συζήτηση επί του εαρινού προϋπολογισμού, όλα τα μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που θα βοηθήσουν ως προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε γενικές γραμμές, ο Χαντ ανέφερε ότι η βρετανική οικονομία βρίσκεται «στο σωστό δρόμο», αποδεικνύοντας το λάθος σκεπτικό, όσων την αμφισβήτησαν, διότι, όπως είπε, μειώνονται εκτός άλλων, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, αλλά και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.

Aνακοίνωσε δε, μια σειρά δεσμεύσεων για τα επόμενα πέντε χρόνια, σχετικά με την αγορά εργασίας, τις συντάξεις, τη φροντίδα των παιδιών, την άμυνα και τις επιχειρηματικές επενδύσεις.

«Οι προβλέψεις λένε ότι θα εκπληρώσουμε τις προτεραιότητες του πρωθυπουργού για μείωση του πληθωρισμού στο μισό, μείωση του χρέους και ανάπτυξη της οικονομίας. Ακολουθούμε το σχέδιο και το σχέδιο λειτουργεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο μεγάλων δαπανών ή μεγάλων φοροελαφρύνσεων στο σχέδιο προϋπολογισμού του, όμως, επεσήμανε ότι η στήριξη των νοικοκυριών στους λογαριασμούς ενέργειας θα παραταθεί έως τα τέλη Ιουνίου, με τις τιμές για το μέσο νοικοκυριό να παραμένουν περιορισμένες στις 2.500 λίρες ετησίως, εξοικονομώντας επιπλέον 160 λίρες στη μέση οικογένεια.

Μεταξύ άλλων μέτρων στήριξης στους λογαριασμούς ενέργειας, ο Χαντ επιβεβαίωσε ότι οι χρεώσεις του μετρητή προπληρωμής θα ευθυγραμμιστούν με χρεώσεις άμεσης χρέωσης, καθώς συχνά τα φτωχότερα νοικοκυριά είναι αυτά που πληρώνουν περισσότερα από άλλους πελάτες για την ενέργεια, μέσω μετρητών προπληρωμής.

Η Ofgem έχει ήδη συμφωνήσει με τους προμηθευτές προσωρινή αναστολή των αναγκαστικών εγκαταστάσεων μετρητών προπληρωμής.

Εκφράζοντας τις ελπίδες της κυβέρνησης για ένα πιο “φιλικό” φορολογικό καθεστώς, ο Χαντ ανακοίνωσε μια νέα επενδυτική στήριξη 9 δισεκατομμυρίων λιρών ετησίως, που αναμένεται να ενισχύσει τις επιχειρηματικές επενδύσεις κατά 3% ετησίως.

Εξήγησε πως με μια σειρά μεταρρυθμίσεων στο εργατικό δυναμικό και τη φροντίδα των παιδιών, θα περιοριστεί η πρόωρη συνταξιοδότηση και η αντιμετώπιση της χρόνιας έλλειψης εργαζομένων στη χώρα.

Σημειώνεται ότι το να πειστούν οι εργαζόμενοι να εργάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι μέρος των σχεδίων του Ηνωμένου Βασιλείου για τόνωση της ανάπτυξης, με την ανακοίνωση του Χαντ για φόρους και δαπάνες, που ονομάστηκε «Προϋπολογισμός Επιστροφής στην εργασία».

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη πρόβλεψή του Γραφείου Ευθύνης του Προϋπολογισμού (OBR), η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,2% φέτος, ενώ, τον περασμένο Νοέμβριο, προέβλεπε ότι θα συρρικνωθεί κατά 1,4%.

Όπως ανέφερε χθες, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 2,9% μέχρι το τέλος του 2023, που σημαίνει ότι ο ρυθμός ανόδου των τιμών θα είναι πιο αργός από τον αναμενόμενο και θα παραμείνει πολύ κάτω από τα υψηλά του 11,1% που καταγράφηκαν τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό πληθωρισμού ανέρχεται σήμερα στο 10,1%, αν και το επίπεδο-στόχος είναι 2%.

Ο Χαντ ανακοίνωσε επίσης ένα πακέτο στήριξης για τους εργαζόμενους γονείς, πολλοί από τους οποίους έχουν αποτραπεί από το να επιστρέψουν στην εργασία τους, λόγω του κόστους φροντίδας των παιδιών τους, το οποίο κατατάσσεται ως το υψηλότερο στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Η επέκταση της δωρεάν υποστήριξης παιδικής μέριμνας θα παρέχει επιπλέον 30 ώρες την εβδομάδα στήριξης σε εργαζόμενους γονείς παιδιών ηλικίας άνω των εννέα μηνών.

«Δεν θέλω κανένας γονέας με παιδί κάτω των πέντε ετών να εμποδίζεται να εργαστεί αν θέλει, γιατί είναι επιζήμιο για την οικονομία μας και άδικο, κυρίως για τις γυναίκες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι μεταρρυθμίσεις έρχονται, καθώς η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, που ήδη “πολιορκείται” από τον υψηλό πληθωρισμό, αντιμετωπίζει ελλείψεις εργατικού δυναμικού και αριθμό- ρεκόρ εργαζομένων που αναφέρουν μακροχρόνια ασθένεια.

Τα «οικονομικά ανενεργά» άτομα – εκείνα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν δουλειά – μεταξύ 16 και 64 ετών αυξήθηκε κατά περισσότερο από 630.000 από το 2019 έως το 2022.

Σε αντίθεση με άλλες μεγάλες οικονομίες, τα πρόσφατα στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν δείχνουν κανένα σημάδι ότι αυτοί οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στην αγορά εργασίας, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός και το ενεργειακό κόστος ασκούν τεράστια πίεση στα οικονομικά των νοικοκυριών.

Ο Χαντ τόνισε ακόμη ότι θα προστεθούν 11 δισεκατομμύρια λίρες στον αμυντικό προϋπολογισμό, ο οποίος έχει επιβαρυνθεί από την υποστήριξη της Βρετανίας προς την Ουκρανία, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι οικονομικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2023-24 φαίνονται τώρα λιγότερο ζοφερές από ό,τι το 2022. Όμως το δημοσιονομικό της χώρας παραμένει εύθραυστο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC